Sociaal huren vanaf januari beperkt

Nieuws

HEUVELRUG – De sociale huursector gaat op slot en de doorstroming komt in gevaar. Volgens burgemeester Frits Naafs zijn dat mogelijk de gevolgen van een nieuwe Europese richtlijn. Van de Europese Unie moeten negen van de tien sociale huurwoningen worden toegewezen aan mensen met een inkomen onder € 33.614,-. In de regio Utrecht wordt één op de vijf huishoudens door de maatregel getroffen.

door Michiel Schaaij

SP-er Jasper van Geijtenbeek zegt dat een grote categorie burgers in feite wordt uitgesloten van huisvesting. Ook het college ziet het somber voor hen in. ,,Huurders met een laag of middeninkomen zitten klem”, aldus Naafs. Deze groep had altijd al weinig keuzemogelijkheden, maar kan vanaf januari niet meer terecht in de sociale huursector.”

Huis kopen

Ook kopen is geen optie, want met een gemiddelde huizenprijs van € 393.639 komen deze huishoudens in de Utrechtse Heuvelrug niet aan de bak. Inmiddels heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten namens het Heuvelrugcollege ,,met kracht protest aangetekend bij het kabinet”. De vereniging van woningcorporaties Aedes is teleurgesteld over de weigering van de minister, om opnieuw met de Europese Commissie te gaan praten. Woningcorporatie Heuvelrug Wonen merkt de gevolgen van de nieuwe regel nu al. ,,We hebben we nogal wat ongeruste en ontdane mensen aan de telefoon gehad”, zegt manager Thea Korten. Maar de nieuwe richtlijn heeft niet tot een run op sociale huurwoningen geleid. Korten vermoedt dat onbekendheid en ondoorzichtigheid ertoe hebben geleid, dat er weinig extra reacties op advertenties zijn binnengekomen.

Zittende huurders

De nieuwe richtlijn gaat op 1 januari in en inmiddels is gemeentelijke huisvestingsverordening aangepast. Voor zittende huurders heeft de Europese richtlijn geen gevolgen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Maand van de geschiedenis bij Museum Huis Doorn 6 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Utrechtse Heuvelrug maakt afspraken over duurzame woningbouw 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (1): ‘Wordt Nederland een derdewereldland?’ 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Atelierroute dit jaar uitgebreid: ‘Hopen op een creatieve verbinding tussen jong en oud’ 18 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen zamelen geld in voor door brand getroffen bakker en dierenwinkel 28 sep, 19:52
PREMIUM
Afbeelding
Eigenaren Firma Haalboom zien pensioen in rook opgaan: ‘Gelukkig hebben we elkaar nog’ 28 sep, 13:23
Afbeelding
Binnenkort werkzaamheden voor bosomvorming in de Kaapse Bossen 27 sep, 12:25