De gezondheidszorg is ziek

16 december 2010 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Het lijkt wel of Nederland steeds zieker wordt. Met miljoenen tegelijk rennen we naar de huisarts of specialist voor een diagnose. Maar hoe gezond is de gezondheidszorg zelf? Dat valt behoorlijk tegen, vindt Maarnaar Michel van Schaik (50). Patiënten zijn chronisch ontevreden en ons zorgsysteem wordt in hoog tempo onbetaalbaar. Met zijn boek Diagnose 2025 wil Van Schaik de zorgsector prikkelen om na te denken over de vooruitzichten.

Boek om zorgsector te prikkelen

door Michiel Schaaij

Kwaliteit, aandacht en zeggenschap spelen een steeds grotere rol in de gezondheidszorg. De moderne patiënt koestert hoge verwachtingen en dus ligt teleurstelling op de loer. ,,Ze zijn de hele dag met je bezig en geen mens kijkt naar je om”, liet een oudere patiënt noteren. Ook op plaatselijk niveau speelt het publieke ongenoegen een rol. Zo signaleerde een lid van de cliëntenraad van Het Zonnehuis onlangs knelpunten in het Doornse verpleeg- en zorgcentrum. We zijn niet alleen ontevreden over de kwaliteit van de zorg, maar we mopperen ook over de premiestijgingen en verhoogde eigen risico’s die op ons afkomen. Door de vergrijzing en de voortschrijdende technologie nemen de kosten explosief toe.

,,Eigenlijk is iedereen ziek”, zegt Van Schaik. ,,We worden steeds ouder en op hoge leeftijd zijn we bijna allemaal afhankelijk van zorg. Zo wordt de zorgsector een financiële tijdbom”. Hij voorspelt dat de kosten van de gezondheidszorg de komende 15 jaar zullen verdubbelen. ,,Maar we kunnen een omslag in het denken maken. Bekijk kosten in de gezondheidszorg eens in termen van economische groei”, stelt hij voor. Van Schaik treedt regelmatig op als gastdocent aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit en heeft zijn inzichten nu aan het papier toevertrouwd. Samen met co-auteur Philip Idenburg schetst hij hedendaagse trends en scenario’s voor de toekomst. ,,We moeten hoe dan ook keuzes maken”, zegt hij. ,,Maar het nieuwe kabinet schuift de beslissingen weer vooruit”. Hij beziet de financiële perikelen in de gezondheidsector met het oog van de timmerman. Als directeur gezondheidszorg bij de Rabobank is Van Schaik verantwoordelijk voor enorme zorginvesteringen. Zijn bank verstrekte een krediet van € 110 miljoen aan het Diakonessenhuis, voor een renovatie in Zeist en nieuwbouw in Utrecht. Toch is hij geen onvoorwaardelijke voorstander van grootschaligheid. Soms mislukken omvangrijke fusies en zijn plaatselijke initiatieven wel succesvol. Van Schaik was betrokken bij de nieuwbouw van het Gezondheidscentrum Maarn en kent de voordelen van zorg dicht bij de patiënt. Omdat de landelijke overheid steeds meer zaken op het bordje van de gemeente legt, moet het debat over de toekomst van ons zorgsysteem ook in de Utrechtse Heuvelrug op de agenda, vindt hij. De plaatselijke Rabobank gaat die discussie in het eerste kwartaal van 2011 aanzwengelen met een symposium. De betrokken instellingen krijgen daarvoor een uitnodiging in de bus.

Diagnose 2025 is in elke boekhandel verkrijgbaar en kost € 32,50. Bij Binkhorst en Van Wijnen aan het Doornse Kampwegplein ligt de vuistdikke pil op voorraad.

advertentie
advertentie