Schaakvereniging jubileert met mooi boek

16 december 2010 om 00:00 Nieuws

DOORN/DRIEBERGEN - ‘In Euwes Voetspoor’ heet het prachtige boekwerk dat verscheen bij het 75-jarig bestaan van de Schaakvereniging Doorn-Driebergen. In ‘De Kaap’ van 30 november 1935 wordt melding gemaakt van een poging ,,te komen tot oprichting van een schaakclub, teneinde regelmatig speelgelegenheid te geven.”

door Nicole van der Schaaf

Op de fundamenten voorganger, de Doornse Dam- en Schaakclub, kwam de schaakclub van de grond in het spoor van een hernieuwde populariteit van de schaaksport. Die populariteit had ons land te danken aan onze vaderlandse schaaklegende Max Euwe. Euwe werd wereldkampioen schaken en daarmee een geweldige voortrekker van de schaaksport in de lage landen.

Als je het lijvige boek (ruim 200 pagina’s), samengesteld en geschreven door schaker Rob van Vuurde leest, heeft de totstandkoming van de schaakclub nogal wat zetten op het bord tot gevolg gehad. Schakers en dammers moesten het eens worden, aangezien zij zich, ook landelijk, vaak in één club verenigden. Dat drukte immers de kosten van zaalhuur en aanschaf van spelmateriaal. Bovendien deelde men tevens de voorzitter, iets wat voor huidige bordspelers ondenkbaar is!

De eerste voorzitter was Gerrit Rekké, een kleermaker uit Doorn die in 1939 werd opgevolgd door Henk Koornneef, die de voorzittershamer maar liefst tot 1973 hanteerde. De actieve club in Doorn daagde wekelijks andere clubs in de regio uit naar Doorn te komen voor een krachtmeting op de borden. Soms verloren de Doornse spelers jammerlijk. Zoals in het seizoen 1937-38 tegen Leersum. ‘Dammers en schakers we hebben tegen Leersum verloren’ stond er toen in De Kaap, ‘....maar dit mag ons den moed niet ontnemen. Als we ons uiterste best doen, brengen we het vast tot een goed einde. Vertrek as. Dinsdagavond half acht precies van plein ‘23 per fiets; bij slecht weer per tram van kwart voor acht....’. Het is vermakelijk te lezen dat deze zelfde ‘Kaap’ in die jaren als spreekbuis gebruikt werd voor dergelijke berichten van de Dam- en Schaakclub. Voor alle schakers in de omgeving is het jubileumboek van Van Vuurde een absolute must. Onderhoudend geschreven, leuke anekdotes en veel historische foto’s.

Het boek is voor €12,- te koop bij de auteur (e-mail: rob.vanvuurde@ziggo.nl) en bij een aantal boekwinkels in de dorpen.

Meer over de reünie van de schakers in de rubriek Sport.

advertentie
advertentie