EMM sluit jubileumjaar af met receptie

Nieuws

LEERSUM - Het kan niemand zijn ontgaan dat muziekvereniging Eendracht Maakt Macht dit jaar haar 90-jarig jubileum vierde. Het hele jaar door werden allerlei activiteiten georganiseerd en zaterdag 11 december zal het jubileumjaar worden afgesloten met een receptie in het muziekcentrum aan de M.C. Verloopweg.

door Jan Meijer

Het begon allemaal in 1920. Er bleek een ‘gemis eener muziekvereniging’ in Leersum. Op voorspraak van een aantal notabelen volgde op 1 december 1920 de oprichtingsvergadering. Nadat Jhr. R. Ridder Pauw van Wieldrecht maar liefst twintig instrumenten beschikbaar had gesteld volgde op 8 december de eerste ledenvergadering. Er waren meer leden dan instrumenten en dus werd er geloot. Wie afviel kwam op een reservelijst.

De eerste dirigent was Hendrik van Dijk uit Driebergen. Hij kwam altijd op de fiets en zou 42 jaar lang geen enkele repetitie verzuimen. Na ruim anderhalf jaar repeteren, werd op 1 juni 1922 het eerste concert gegeven bij restaurant Darthuizen. Het zou het begin zijn van een lange reeks optredens met tal van successen en prijzen. EMM groeide uit tot een onmisbare schakel in de Leersumse samenleving.

Na een zwerftocht langs vele repetitielokalen werd op 15 december 1979 het muziekcentrum aan de M.C. Verloopweg in gebruik genomen. Het ontwerp van gemeentearchitect L.P. de Man werd binnen een jaar tijd, met 3000 manuren inzet van eigen leden - die daarmee de betekenis van EMM nog eens extra onderstreepten - omgezet in een gebouw dat onmisbaar was voor EMM. Ter gelegenheid van het jubileum is het gebouw dit jaar geheel opgeknapt.

Uniformen

Bijna 40 jaar lang trad EMM op ‘in het nette pak’. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan en met behulp van gulle gaven uit de Leersumse gemeenschap, werden de eerste uniformen aangeschaft. Kort daarvoor was men begonnen met het ophalen van oud papier om de financiën te versterken. Dat is EMM tot op de dag van vandaag blijven doen. Het gaat dan om vele tienduizenden kilo’s papier en karton, elke maand opnieuw. Ook het vaandel - alle muziekkorpsen hebber er een - het ene nog mooier dan het andere - kent zijn historie. Het eerste vaandel kreeg EMM in 1929 van de gemeente Leersum, en dat werd in 1942 door de Duitsers vernield. Het tweede vaandel ging verloren bij de brand van Damlust in 1970. Het derde vaandel werd vervangen door het huidige, tegelijk met de uniformen waarin EMM momenteel optreedt.

In het jubileumjaar werd met Pasen de Zwitserse Fanfare du Cercle d’Olon ontvangen. In 2011 brengt EMM het tegenbezoek van deze muzikale uitwisseling. Alle onderdelen van EMM: de Harmonie, het Melody Percussion Corps, de Drumband en het Majorettepeloton hadden hun speciale bijdragen ingestudeerd. Met sponsoracties - de Majorettes traden 6 uur achtereen op, de Harmonie en het MPC speelden 12 uur lang onafgebroken - vestigde EMM de aandacht op zich. Op 23 oktober was er een bijzonder jubileumconcert in De Binder. Met muzikale stappen van 10 jaar werd een reis door de tijd gemaakt. De nieuwe dirigent Rob Dronkers kon zich helemaal uitleven. Zaterdag van 16.00 tot 18.00 uur worden de jubileumfestiviteiten afgesloten met een receptie in het Muziekcentrum, waarvoor iedereen is uitgenodigd.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (4): ‘Misschien hebben we het niet willen zien aankomen’ 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Kinderboerderij woest vanwege gedumpte konijnen: ‘Diertjes overnemen gaat niet zomaar’ 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (3): ‘Als je het mij vraagt komt het petroleumstel terug’ 1 okt, 16:00
PREMIUM
Afbeelding
Studentenhuizen op de Heuvelrug 1 okt, 12:51
PREMIUM
Afbeelding
Nieuwe speeltuin Beelaerts van Bloklandstraat: ‘Dit is een primeur voor onze gemeente’ 1 okt, 07:04
PREMIUM
Afbeelding
Gemeenteraad akkoord met bouwplan Sportlaan Driebergen 30 sep, 18:11
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (2): ‘Een revolutie of burgeroorlog is niet ondenkbeeldig’ 30 sep, 16:00