Skelteren en touwtrekken aan de Molenweg

2 december 2010 om 00:00 Nieuws

DOORN – Midgetgolf, trampolines en trapskelters lokken jaarlijks duizenden toeristen naar Doorn. Aan de lijst met attracties kan een nieuwe activiteit worden toegevoegd: touwtrekken. Aan de ene kant van het touw leveren eigenaren Alexandra en Wilco Löwenstein een krachtsinspanning om nieuwbouw te realiseren, aan de andere kant geeft de gemeente tegengas.

door Michiel Schaaij

Het college heeft daarbij twee petten op, want de gemeente is niet alleen verantwoordelijk voor het afgeven van een bouwvergunning, maar is ook eigenaar van het terrein aan de Molenweg. Broer en zus Löwenstein vinden dat het oude bedieningshuisje dringend aan vervanging toe is. Ze zijn al jaren met de gemeente in gesprek over nieuwbouw met een vloeroppervlak van 295 m2. Het college wil echter niet verder gaan dan 200 m2 en zelfs aan dat voorstel kleven nog heel wat haken en ogen.

Volgens wethouder Tim Verhoef staat het bestemmingsplan uit 1973 helemaal geen bebouwing toe. Ook op grond van de koopakte is elke vorm van bebouwing in het recreatiepark taboe. Om van die voorwaarde af te komen, zou de gemeente het zogenaamde kettingbeding moeten doorbreken. Een andere mogelijkheid is, om het bouwverbod in overleg met de vorige grondeigenaar te schrappen.

Hoe de dienst Domeinen van het rijk tegenover zo’n verzoek staat, is nog niet duidelijk. VVD-raadslid Hylda van Amstel gaf alvast te kennen, dat haar partij vasthoudt aan het verbod uit de koopakte. Om het verhaal nog wat ingewikkelder te maken, speelt ook de provincie een rol. Tegen de raadscommissie Ruimte zei Verhoef voorzichtig, dat hij geen overspannen verwachtingen bij de eigenaren van Het Rosarium wil wekken. Hij voelt er wel voor, om de huidige bebouwing uit de jaren ’60 te legaliseren. Dat zou de weg voor uiteindelijke nieuwbouw kunnen vrijmaken. Maar omdat het park in de ecologische hoofdstructuur ligt, moet een eventuele verstoring van kwetsbare natuur worden uitgesloten. Bovendien streeft de structuurvisie naar herstel van de zichtlijn van de gezichtslijn tussen Huis Doorn en de Gezichtslaan. Het recreatiepark ligt daar precies tussenin en het bouwplan dient dus rekening te houden met het herstel van de gezichtslijn. Het zal vermoedelijk nog wel even duren, voordat de aannemer aan de slag kan.

advertentie
advertentie