Ilse van Eekelen nieuwe rector Revius Lyceum

2 december 2010 om 00:00 Nieuws

DOORN - Er gaat een frisse wind door het Revius Lyceum waaien. Ilse van Eekelen zwaait vanaf gisteren het scepter over de Doornse school. De 37-jarige Maarnse wil een rector voor iedereen zijn. ,,Ik ben nu al trots op de school en ik moet nog beginnen”, aldus de enthousiaste Van Eekelen.

Van Eekelen woont sinds 2003 in Maarn. Het Revius heeft ze van een afstandje gevolgd. ,,Ik had het Revius al een tijdje in mijn vizier. Ik werkte als interim-schoolleider op een school in Zutphen. Daarvoor heb ik op het ministerie van onderwijs gewerkt. Ik wilde graag dichterbij huis werken. Het Revius zocht een rector en is een grote streekschool. Dat paste perfect in mijn plaatje. In mijn vrije tijd speel ik bij de Harmonie Manderen in Maarn en daar heb ik al veel over het Revius gehoord. Ik spreek daar vaak Revianen en hun ouders. De laatste tijd heb ik natuurlijk extra veel gevraagd om een beeld van de school te krijgen.”

Ze is zich ervan bewust dat ze een ‘trendbreuk’ is, zoals ze het zelf noemt. ,,Ik ben de eerste vrouwelijke rector en ik ben nog net iets jonger dan Joost Kentson, toen hij als rector werd aangesteld. Bovendien heb ik nooit voor de klas gestaan. Alles bij elkaar gezien vind ik het knap dat de school de keuze op mij heeft laten vallen.”

De Maarnse ziet het ontbreken van ervaring voor de klas niet als belemmering. ,,Ik heb een andere weg gevolgd naar het schoolleiderschap, maar deze weg heeft me wel klaargestoomd voor de baan. Docent zijn, is een vak apart, daar ben ik niet voor opgeleid. Het wordt een probleem als ik alleen in mijn ivoren toren blijf zitten. Dat ben ik niet van plan. Ik wil tussen de mensen staan en kan me heel goed inleven in de problemen die docenten tegenkomen.”

De 37-jarige moeder van twee zoontjes (1 en 3) komt niet naar het Revius om een revolutie te ontketenen. ,,Het Revius is altijd sterk geweest in het aanbieden van degelijk onderwijs. Dat wil ik voortzetten. Deze school bruist echt. Er zijn hier veel dingen te doen voor de leerlingen. Belangrijk is dat de lessen passen bij de belevingswereld van de leerlingen. School neemt tegenwoordig een andere plek in het leven van kinderen in dan vroeger. Andere dingen zijn ook erg belangrijk voor de jeugd. Het is aan ons om leerlingen toch te blijven interesseren voor school.”

Nieuw schoolgebouw

Een belangrijk doel voor de kersverse rector is een nieuw schoolgebouw. ,,Het gebouw moet een goede plek zijn voor leerlingen en medewerkers. Docenten zijn de kurk waar de school op drijft, een goede werkplek is daarom een vereiste. De huidige situatie duurt al te lang. De lokalen zijn letterlijk te klein. In het oude deel past er niet eens een computer bij in het lokaal. Dat is niet van deze tijd. Scholen in de omgeving zitten er qua gebouw wel goed bij. Kinderen moeten wel naar het Revius blijven komen. Een nieuw gebouw is de oplossing. Binnen vijf jaar moet er wat aan gedaan worden. Als er nu weer een tijdelijke oplossing komt dan moeten we over tien jaar weer aan de bel trekken. Ik snap dat we in een tijd van bezuinigingen leven maar de crisis moet niet leidend zijn bij de beslissing.”

advertentie
advertentie