Grote artiesten zijn krenten in de pap

11 november 2010 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Het professionele theateraanbod in de Utrechtse Heuvelrug kost nauwelijks geld. Dat bleek vorige week tijdens de cultuurdiscussie in het Politiek Café van D66. Volgens programmamanager Ina Muller trekken grote namen als Ernst Jansz en Peter Faber genoeg publiek om de programmakosten te dekken. ,,Sommige voorstellingen leveren zelfs een kleine winst op”, aldus Muller.

Politiek Café D66 over cultuurbeleid

door Michiel Schaaij

Ze reageerde daarmee op een stelling van? Marco van Vulpen, die professioneel theater in een cultuurhuis geen goed idee vindt. Volgens de voorzitter van de Cultuurraad zouden Pléiade en De Binder vooral een lokale invulling moeten krijgen. ,,Natuurlijk moet de lokale amateurkunst in de cultuurhuizen terecht kunnen”, zei wethouder Elisabeth van Oostrum. ,,Maar het één sluit het ander niet uit en er is ook een markt voor professionele voorstellingen. Ernst Jansz en Peter Faber zijn de krenten in de pap. Bovendien gaan inwoners graag in hun eigen dorp naar het theater. Dat zien we terug in de cijfers”, aldus Van Oostrum.

Ook D66-fractieleider Jan Willem Eggink ziet een mooie, professionele theaterprogrammering in Pléiade en De Binder wel zitten. Overigens is de discussie rond Cultuurhuis Pléiade in Doorn vooral zo beladen, omdat de gemeente zelf één van de gebruikers van het gebouw is. Daarom kon de gemeenteraad zich uitspreken voor een voorkeurspositie bij het gebruik van de raadzaal.

Van Oostrum vindt niet dat Cultuurhuis Pléiade primair een gemeentehuis is, maar zal met de uitspraak van de gemeenteraad moeten leven. Op deze manier is het Doornse cultuurhuis vlees noch vis, merkte discussieleidster Ilona Hofstra op. In de Cantina werd woensdagavond ook in algemene termen over het cultuurbeleid gesproken. ,,Kunst houdt een spiegel voor”, zei de Maarnse cultuurondernemer Annelou Evelein. Om die spiegel aan de man te brengen, is marketing geen overbodige luxe, denkt ze. Ze ziet cultuur als een product en pleitte voor verdergaande professionalisering. Daarnaast zou het bedrijfsleven meer bij cultuur betrokken moeten worden. Over de rol van gemeentes toonde Evelein zich realistisch. ,,Helaas is cultuur soms te dynamisch voor de overheid”, verzuchtte ze.

Raadslid Hugo Prakke kwam met een creatieve suggestie aan dat bezwaar tegemoet. ,,Misschien moet de gemeente zich niet met cultuur bemoeien”, zei hij. ,,Stel een pand ter beschikking, trek je terug en kijk wat er gebeurt.”

advertentie
advertentie