Ray wil roem met eigen muziek

Nieuws

AMERONGEN – Bescheiden, zachtaardig en vriendelijk, dat is Ray Klaassen ten voeten uit. Maar ook een rasartiest die niets liever wil dan bekend worden met zijn eigen muziek. Door mee te doen aan The Voice of Holland heeft hij meer dan ooit de kans zijn jongensdroom waar te maken.

Ameronger wil ‘the Voice of Holland’ worden

door Marleen Rikkengaa

Aan de talentenshow The Voice of Holland doen veel artiesten mee die al professional zijn. Zo ook Ray Klaassen, die sinds vier jaar in Amerongen woont. En met succes, hij is inmiddels op weg naar de live-shows. Veel Amerongers kennen de sympathieke zanger/gitarist van de meezingavonden in Restaurant Buitenlust en recentelijk in De Reiziger in Driebergen. Hij speelt op menig feest en geeft zangles in Amerongen. Daarnaast heeft hij zijn stem geleend voor veel jingles die op de radio te horen zijn geweest. Maar zijn hart ligt bij zijn eigen muziek. Nederlandstalige liedjes in de stijl van Marco Borsato en Jeroen van de Boom.

Aan een tafeltje in Buitenlust, ‘het verlengstuk van zijn huiskamer’, vertelt de 38-jarige zanger met zachte stem. ,,Ik heb altijd gewacht op het soort programma als ‘The Voice’. Het begint tussen de schuifdeuren en met de jaren ga je steeds meer in jezelf geloven.” Hij ervaart momenteel het effect van televisie. Vreemden houden hem op straat aan. Mensen komen bij hem aan de deur en iedereen wil met hem praten. “Mijn leven staat nu behoorlijk op z’n kop, maar ik geniet er intens van. Hier heb ik jaren naartoe geleefd. Na de eerste show heb ik in bed liggen huilen van blijdschap.”

Impact op gezin

Het succes in ‘The Voice’ heeft ook impact op zijn gezin. Thuis is een stabiele basis die hij nodig heeft. Hij praat er veel over met zijn echtgenote Annemieke. Zijn twee kinderen Nina en Tim zijn apetrots op hem. ,,Privé moet wel privé blijven, thuis moet rust zijn.” Naast de rust thuis heeft Klaassen via zijn management een artist-coach die hem begeleidt en laat nadenken over de impact van het bekend zijn bij het grote publiek.

Klaassen heeft een goed gevoel over zijn kansen in ‘The Voice of Holland’. ,,Ik ga heel ver komen. Ik wist als klein jongetje al dat het ooit een keer zou gaan gebeuren. Het klinkt vaag, maar het is een soort voorgevoel. Iets wat je zelf creëert.” Wat niet wil zeggen dat Klaassen het allemaal maar even doet. Met name tijdens zijn laatste optreden had hij het moeilijk. ,,Ze hadden mijn gitaar afgenomen, terwijl die zo bij mij hoort. Daarnaast is er de druk van drie miljoen kijkers, de camera’s om je heen en dan moet je in anderhalve minuut alles laten zien. Normaal gesproken groei je in een optreden maar dat is nu wel even anders.”

Klaassen is dik tevreden met zijn coach Jeroen van de Boom en de mensen daar om heen zoals tekstschrijver Han Kooreneef. ,,Het is fantastisch om te mogen werken met mensen die je altijd bewonderd en gevolgd hebt. Ik heb voor Jeroen gekozen op intuïtie. Ik had het idee dat ik veel van hem kon leren. Hij is extraverter dan ik en dat heb ik nodig. Vooral op het gebied van de presentatie, hij kan mij leren om er echt te staan.”

Eigen identiteit

De andere activiteiten van Klaassen staan momenteel op een laag pitje. Hij heeft een contract met RTL en moet altijd beschikbaar zijn voor televisieopnamen. Ook zijn zanglessen heeft hij wat terug moeten schroeven. Maar hij wil absoluut niet stoppen met geven van zangles. ,,Het gaat bij zangcoaching niet alleen om het zingen, het is veel meer dan dat. Leerlingen komen uit hun schulp en stellen zich kwetsbaar op. Elke leerling heeft een eigen reden om zangles te volgen, dit maakt het erg waardevol voor mij. Ik ben nu plannen aan het maken om met meerdere docenten te gaan werken en masterclasses te gaan geven.”

Klaassen komt uit een muzikaal nest. Hij was vroeger een verlegen jongen die met vallen en opstaan het vak geleerd heeft. ,,Mijn vader speelde piano, dat was zijn lust en zijn leven. Ik ben zelf geen theoreticus. Ik heb wel zanglessen gevolgd en gitaarles gehad en ben langzaamaan steeds meer de professionele kant uitgegaan.” ‘The Voice’ is een logisch vervolg voor hem. Het liefst gaat hij straks zijn eigen Nederlandstalige liedjes zingen, maar als ze liever willen dat hij Engelstalig gaat zingen dan sluit hij dat niet uit. Wel weet hij zeker dat hij zijn eigen identiteit wil neerzetten. ,,Ik wil dat de mensen mij straks kennen van mijn hits.”

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 8 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 18 uur geleden