‘Heuvelrug nog geen sportgemeente’

Nieuws

HEUVELRUG - De mannen achter het Sportgala lopen over van ambitie. De termijn om sporters, sportploegen, sportverenigingen en sportieve basisscholen voor te dragen voor een gemeentelijke sportprijs verstrijkt op 1 december. Het gala vindt op 4 februari plaats in De Binder. Het begint bij Harald Arts, Hans van Zetten en Rob van der Linden al te kriebelen. In het toptenniscentrum van Tjerk Bogtstra in Doorn vertelt het trio bevlogen over het belang van de prijzen. Van Zetten: ,,De prijzen bedoeld ter stimulering en waardering van de sport.”

Sportgala moet sport stimuleren en waarderen

De eerste vrijdag van februari worden de prijzen uitgereikt. Omdat er nog een drempel is voor mensen om sporters voor te dragen, worden de sportkaternen van de lokale en regionale kranten goed bijgehouden door de organisatie. Harald Arts, voorzitter van Heuvelrug Sportinitiatief (HSI): ,,We dragen dit jaar als organisatie voor het eerst ook zelf sporters voor. Zo voorkomen we dat sporters, die een bijzondere prestatie hebben geleverd, over het hoofd worden gezien. Niet iedereen is zich ervan bewust dat de sporters door de inwoners van de Heuvelrug zelf moeten worden voorgedragen voor een prijs.”

Het trio is vooral trots op de prijs voor de sportiefste basisschool. Van Zetten: ,,Deze prijs is uniek. Het is een belangrijke prijs omdat op school een goede sportieve basis kan worden gelegd. Scholen kunnen heel eenvoudig sportiever worden. Bijvoorbeeld door van een schoolplein een speelplein te maken, waar kinderen kunnen voetballen, basketballen, klimmen en balanceren.” Arts valt hem bij: ,,Door deze prijs worden basisscholen zich bewust van het belang van sport en wat zij daar zelf aan kunnen bijdragen.”

Volgens Van Zetten kan de Utrechtse Heuvelrug nog geen ‘sportgemeente’ genoemd worden. ,,Dan kijk ik naar het sportbeleid van de gemeente. Is er visie? Wordt het gefaciliteerd? Voldoet de gemeente aan de wettelijke verplichtingen, of wordt er meer gedaan dan alleen dat? Als ik daar naar kijk, dan is het op de Heuvelrug nog redelijk minimaal.” Volgens Arts is dat wel te verklaren. ,,Het is nog een jonge gemeente. Toen we vier jaar geleden begonnen met HSI moest er een eenduidig sportbeleid gemaakt worden. Vijf jaar geleden werd sport in het ene dorp zwaar gesubsidieerd en in het andere dorp nauwelijks. We hebben de eerste stap naar een goed sportbeleid wel gezet, nu is het tijd om door te gaan. We willen bijvoorbeeld graag sport koppelen aan onderwijs.” Gastheer Tjerk Bogtstra is juist daarom enthousiast over het Sportgala. ,,De breedtesport wordt aan de topsport gehangen, door scholen en verenigingen bij de prijzen te betrekken. Topsport kan niet zonder breedtesport.”

De sportiefste basisschool krijgt niet alleen een beker. Vanaf dit jaar heeft de organisatie een geldprijs gehangen aan deze trofee. Rob van der Linden: ,,We hebben een sponsor gevonden die een geldprijs ter beschikking stelt aan de sportiefste basisschool. De school kan hier dan een mooi sportief project mee financieren.”

Op www.heuvelrug.nl kunnen voordrachten worden gedaan voor de sportprijzen. Hier staan ook de criteria om in aanmerking te komen voor een prijs vermeld.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuurwerk bij bloemencorso Leersum gaat niet door 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Het verhaal van Maarten Maartens: Rondleidingen op Landgoed Zonheuvel 12 uur geleden
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 8 aug, 14:16
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 8 aug, 10:10
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30