Ramp Tsjernobyl niet voorbij; Slachtoffertjes kernramp naar Amerongen

Nieuws

De regering in Wit-Rusland heeft, bijna 25 jaar na de ramp, nog maar weinig aandacht voor de slachtoffers van de reststraling. Ook al zijn dat er op jaarbasis enige honderden, voornamelijk kinderen. Of die doodzieke kinderen nu per geval herleidbaar zijn naar de kernramp is geen punt meer op de agenda van de plaatselijke bestuurders daar in Wit-Rusland. Zo goed en zo kwaad als dat mogelijk was heeft men na de ramp de draad weer opgepakt. Talloze mensen moesten huis en haard verlaten; het besmette gebied is nog steeds hermetisch afgegrendeld. De kinderen met kanker krijgen de meest elementaire behandeling in een ziekenhuis in Minsk. Maar, mede door de slechte economische toestand in het land, is er weinig extra’s voor de kinderen die dat zo nodig hebben.

AMERONGEN - In 1986, na de ontploffing van een van de kernreactoren, wist de wereld plotseling dat het plaatsje Tsjernobyl in Wit-Rusland ligt. De gevolgen van de kernramp waren niet te overzien; Tsjernobyl werd ontruimd en het is tot op de dag van vandaag nog steeds een fall-out gebied. Veel bewoners uit de omgeving overleden korte tijd later aan stralingsziekten, ook veel kinderen waren slachtoffer. Maar niet alleen de direct getroffenen werden ziek. Ook kinderen, die ná de ramp geboren zijn, krijgen kanker.

door Nicole van der Schaaf

De in 1993 opgerichte Stichting Rusland Kinderhulp probeert het leed te verzachten met het sturen van hulpgoederen en het bieden van ‘gastgezinnen’ in Nederland waar de kinderen kunnen ‘logeren’ en even de ziekte kunnen vergeten. In de afgelopen jaren verbleven ruim 80 groepen van gemiddeld 30 kinderen uit de directe omgeving van het rampgebied voor 2 maanden in een Nederlands gastgezin.

De ‘Werkgroep Heuvelrug’ wil in de periode maart/april volgend jaar een ‘speciale’ groep van 25 kinderen met o.a. leukemie of schildklierkanker een vakantie aanbieden in ons land. Samen met enkele Russische verzorgers, een onderwijzer, een tolk en een oncoloog zullen zij verblijven in de accommodatie Bethanië in Amerongen.

Drie Rotaryclubs uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben toegezegd het project te zullen ondersteunen, zowel met financiële als met alle mogelijke hand- en spandiensten.

In totaal is er €40.000,- nodig om deze 25 kinderen een onvergetelijke, ontspannen tijd te geven waarin ze kunnen aansterken van de intensieve behandelingen. De Werkgroep Heuvelrug is nu op zoek naar sponsoren om deze kosten te dragen. Alle bedragen, groot en klein, zijn welkom en bedrijven die meedoen krijgen een naamsvermelding op de site. Om het project goed te laten slagen zijn ook vrijwilligers onmisbaar voor o.a. de begeleiding van allerlei dagelijkse activiteiten en uitjes. Meldt u daarom aan voor de informatieavond waarop u kunt inschrijven voor uw voorkeursdag(en) of activiteit(en). Tel. Elly Geers: 0318 47 22 39 en/of kijk op www.heuvelrug.ruslandkinderhulp.nl

Giften zijn te storten op rekeningnummer 15.59.54.520 tnv. SKR Heuvelrug, o.v.v.’Kinderen Tsjernobyl’.

Foto 1: Het team dat het allemaal mogelijik maakt.

Foto 2: Eén van de zieke kinderen in het ziekenhuis in Minsk.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 8 uur geleden
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 10 uur geleden
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35