Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Voorzitter Cultuurraad: ‘Theater is verkwisting’

Nieuws

HEUVELRUG - ,,Zonde van het geld, die voorstellingen in theater De Raadzaal en De Binder”, volgens voorzitter Marco van Vulpen van de Cultuurraad berust het theaterprogramma in Doorn en Leersum op een misverstand. ,,Een cultuurhuis is geen plek voor professioneel theater”, zegt hij. Subsidiering van zulke voorstellingen beschouwt hij als ,,verkwisting van schaarse financiële middelen.’’

Voorzitter Cultuur-raad kritisch over voorstellingen

door Michiel Schaaij

,,Heuvelruggers die zin hebben in een avondje theater, kunnen best naar Amersfoort, Utrecht of Zeist’’, zo redeneert Van Vulpen. Met deze prikkelende uitspraak hoopt hij een discussie over het gemeentelijke cultuurbeleid op gang te brengen. Van Vulpen is door D66 uitgenodigd om zijn standpunten in het Politieke Café uiteen te zetten. Daar zijn alle ogen gericht op de toekomst van de cultuurhuizen en de recente bezuinigingsdrift. Voor de wethouder van financiën heeft Van Vulpen een teleurstellende mededeling. Mocht die handenwrijvend naar het rode bezuinigingspotlood kijken, dan is dat ten onrechte. Zijn bezwaren tegen theater De Raadzaal mogen niet worden opgevat, als een aanmoediging om te bezuinigen. ,,Houd het geld niet in je zak”, raadt Van Vulpen het college aan. ,,Andere cultuuraanbieders kunnen best een steuntje in de rug gebruiken.’’ Hij wijst daarbij naar Muziek in de Maartenskerk en de koffieconcerten in de Sint Petrus kerk. Van Vulpen is ervan overtuigd, dat er in de Utrechtse Heuvelrug nauwelijks op cultuur te beknibbelen valt. ,,We hebben geen grote podia of dure kunstproducties. Er valt hier dus niets te halen”, zegt hij. De cultuurhuisformule levert in de ogen van Van Vulpen al een flinke besparing op. Een gedeelde huisvesting is immers goedkoper en een goede samenwerking levert meerwaarde op. Van Vulpen ziet de cultuurhuizen in Doorn, Leersum en Maarn als een spil in het sociaal-culturele leven. Voor Allemanswaard in Amerongen is binnenkort eenzelfde functie weggelegd. Zijn devies is daarbij: ,,geen professionele kunst, maar helemaal voor en door de lokale bevolking.” Overigens ziet Van Vulpen een verhuizing van jeugdhonk Fort Doorn naar Cultuurhuis Pléiade niet zitten. ,,Niet doen, daar wordt niemand gelukkig van”, zegt hij. Zo’n jongerenruimte is bestemd voor een beperkte doelgroep en dat past niet in een cultuurhuis, is zijn stelling. Een verbouwing van € 300.000 en een aparte jongereningang ziet hij daarom als ongewenst.

Op woensdagavond 3 november kan iedereen met Van Vulpen in debat. Hij levert zijn bijdrage op persoonlijke titel, maar met kennis van zaken. Als directeur van verschillende kunstinstellingen en als hoofd cultuur van een grote gemeente heeft hij zijn sporen verdiend. Het Politieke Café begint om 20.00 uur en vindt plaats in de Cantina.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek eert verongelukte raceheld Wim Boshuis 3 uur geleden
Afbeelding
25.000 jonge bomen voor het Lombokbos 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Burenkring in verzet tegen nieuwbouw Lomboklaan: ‘Schaamgroen neemt plaats in van buurtbosje’ 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Inloop Doorn al tien jaar een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen’ 9 dec, 07:11
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 8 dec, 15:49
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 8 dec, 11:32
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 8 dec, 09:15