Smit: ‘Beeld vastleggen heeft iets magisch’

Nieuws

MAARN - De Fotokring Heuvelrug nodigt belangstellenden uit voor de inloopdag op zaterdag 30 oktober in de Twee Marken. Een groot aantal leden van de kring heeft deelgenomen aan een verdiepingscursus en daarin onder leiding van een mentor van de fotobond gewerkt aan een eigen onderwerp om creatiever te leren fotograferen. De cursisten vertellen graag het verhaal achter de vijf beste foto’s die ze hebben gemaakt.

door Monique José Timmermans

,,Het gaat vooral om compositie en lichtval. De creativiteit die je daarin legt, maakt een foto spannend”, vertelt Rien van Dam-Baggen ,,Een eenvoudig of duur toestel, veel of weinig techniek, dat interesseerde de mentor eigenlijk niets.” De foto bij dit artikel is een mooi voorbeeld. Met het onderwerp ‘tegenlicht’ is een man met hond gefotografeerd. Van Dam: ,,Op de oorspronkelijke foto was de man van top tot teen te zien. De mentor benadrukte dat er veel te veel in beeld was. Snijden dus voor een beter resultaat. En dat is het commentaar dat veel cursisten op hun foto’s kregen.”

De onderwerpen die gefotografeerd zijn, zijn divers. Van landschappen tot kerkhoven, van bewogen foto’s tot macro-fotografie. Met dat laatste onderwerp heeft Tonnie Smit zich maanden bezig gehouden. ,,Bij macro-fotografie is het onderwerp dat gefotografeerd is bijna niet meer herkenbaar. Door de foto maak ik zichtbaar wat ik zie. Je fotografeert een klein deel van de werkelijkheid en ik doe dat zo dat er weer een nieuw beeld ontstaat.”

Naast het verbeteren van de eigen prestaties op fotografiegebied is het vooral heel leuk om met de groep bij elkaar te zijn. Smit: ,,Met bewondering - bijna jaloezie - heb ik naar foto’s van medecursisten gekeken. Ik kan echt genieten van een mooie compositie en licht.”

Van iedere cursist is van 30 oktober tot en met 13 december in de Twee Marken nog de beste foto te zien van de leden van Fotokring Heuvelrug die deelnamen aan een verdiepingscursus. De inloop in aanwezigheid van de fotografen is op 30 oktober van 10.30 tot 15.00 uur.

Inlichtingen over de expositie en de inloopdag bij de programmacommissie (Ted Kuijpers) via 0343 431928 of programmacommissie@fkheuvelrug.nl.

Informatie FKH: Rien van Dam-Baggen, voorzitter@fkheuvelrug.nl.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Driebergse schrijfster Maartje Kouwen verstopt nieuw boek in het wild 4 uur geleden
Afbeelding
Locoburgemeester Jorg ontbijt met leerlingen Wereldkidz Meander Leersum 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Onrust door plan voor zonneveld in Overberg: ‘De mensen voelen zich niet gehoord’ 11 uur geleden
Afbeelding
Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep gisteren
Afbeelding
Politieke partijen buurgemeenten zoeken oplossing veiligheid fietsende leerlingen 5 okt, 07:58
Afbeelding
Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer 4 okt, 13:18
Afbeelding
Slechts één inzittende betrokken bij politieachtervolging die eindigde met aanrijding in Driebergen 4 okt, 12:31