Matthijs Maat: ‘Zo ga je als buren niet met elkaar om’

Nieuws

DOORN - De familie Doornenbal uit Doorn stond vorige week voor de rechter. Volgens Doornenbal, wonend aan de Molenweg 11, had de gemeente een bouwstop op moeten leggen aan zijn buurman, Matthijs Maat van Stoeterij Geerestein. De rechter stelde de gemeente echter in het gelijk. De termijn waarbinnen de gemeente een bouwstop kan opleggen, was nog niet verstreken en dus verklaarde de rechter het verzoek van Doornenbal ongegrond. Het is tekenend voor de situatie tussen de buren op de Molenweg.

De buurman van Doornenbal, Matthijs Maat van Stoeterij Geerestein, heeft van de gemeente een vergunning gekregen om een paardenstal te bouwen aan de Molenweg 9 in Doorn. Er ging van alles mis bij de bouw en de stal schoof achttien meter op in de richting van het perceel van Doornenbal. Doornenbal protesteerde en hij eiste dat de gemeente zou optreden. De gemeente weigerde volgens Doornenbal echter snel een besluit te nemen op dat verzoek tot handhaving. Daarop stapte Doornenbal naar de rechter.

De gemeente gaf voor de rechtbank aan dat er weliswaar illegaal is gebouwd, maar dat ze wel van plan is het bouwplan te legaliseren. Het bouwwerk past namelijk in het nieuwe bestemmingsplan. Met de milieuvergunning van Maat komt het volgens de gemeente ook wel goed en daarom wordt er niet opgetreden tegen het bouwplan. De gemeente gaf bovendien aan dat het verzoek tot handhaving eigenlijk pas heel kort geleden is ingediend. Daarom is de termijn waarbinnen de gemeente moet handhaven nog niet overschreden. Daarmee was de rechter het eens. Hij verklaarde het verzoek van Doornenbal daarom niet gegrond.

Wim Bouwhuizen verblijft vaak aan de Molenweg nummer 13, in een woning achter het erf van de familie Doornenbal. Hij noemt het onbegrijpelijk dat Doornenbal deze zaak tegen de gemeente heeft aangespannen. ,,De gemeente faciliteert de familie Doornenbal al jaren. Voor het bouwen van van een vleesvarkensstal en een ligboxstal zijn door de gemeente milieuvergunningen afgegeven die niet rechtmatig waren. Ik ben hiermee naar de Raad van State gestapt. De afdeling bestuursrechtsspraak van de Raad van State heeft deze vergunningen toen vernietigd, respectievelijk geschorst. Nu gaat Doornenbal tegen de bouwplannen van de familie Maat dwarsliggen, om alsnog zijn eigen plannen te kunnen doordrukken. De familie Doornenbal is zelfs naar deze buurman gestapt om te zeggen dat hij mij op andere gedachten zou moeten brengen. Als Matthijs Maat dat zou doen, zou Doornenbal niet naar de gemeente stappen om een bouwstop op te laten leggen. Dat is gewoon chantage”, aldus Bouwhuizen

Matthijs Maat bevestigt het verhaal van Bouwhuizen. ,,Doornenbal heeft mij gezegd dat hij niet dwars zou liggen, als ik Wim Bouwhuizen zou ompraten om niet meer dwars te liggen bij hun vergunningaanvragen. Dat heb ik niet gedaan. Ik laat me niet chanteren. Wat mij ook zeer verbaast is dat Doornenbal heeft gezegd dat hij mij niet meer dwars zou zitten als hij een vergunning voor zijn eigen plannen zou krijgen. Na de commissievergadering van twee weken geleden heeft hij die vergunning direct gekregen, toch stapt hij vorige week naar de rechter om bij mij een bouwstop op te laten leggen. De gemeente heeft onze buurman altijd gefaciliteerd en nu keert hij zich tegen de gemeente om mij dwars te zitten. Dat vind ik totaal misplaatst en onbegrijpelijk. Ik heb nog nooit een bezwaar gemaakt tegen zijn bouwplannen. Ik belemmer zijn ontwikkeling niet, want hij heeft naar onze kant geen uitbreidingsmogelijkheden. Bovendien ga je als buren niet op deze manier met elkaar om. “

advertentie
Afbeelding
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis
advertentie
Afbeelding
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis 29 jan, 08:09
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg 28 jan, 15:55
PREMIUM
Afbeelding
'De parel van Driebergen gaat weer glimmen' 28 jan, 12:39
PREMIUM
Afbeelding
Voor wie loop jij een HART op Wereldkankerdag? 28 jan, 08:17
PREMIUM
Afbeelding
Politiek geeft groen licht voor woningbouw Lomboklaan 27 jan, 19:19