Toekomst van survivalgroep op camping Maarsbergen onzeker

Nieuws

MAARSBERGEN - Survivalgroep Hang On dreigt het slachtoffer te worden van de uitbreidingsplannen voor het bedrijventerrein in Maarsbergen. Al zes jaar maakt de avontuurlijke groep, van inmiddels 25 leden, gebruik van een deel van de voormalige Camping Maarsbergen. Nu wethouder Roy Pamboer kenbaar heeft gemaakt dat het ‘vreselijke, voormalige recreatieterrein’ maar eens op de schop moet, is het einde van de trainingslocatie in zicht.

Veenendaler Erik de Heer is zes jaar geleden begonnen met de Survivalgroep Hang On. Om de jeugdleden klaar te stomen voor landelijke survivalwedstrijden, traint het gezelschap uit Veenendaal al jaren op de voormalige camping, aan de rand van Maarsbergen. Marjo de Heer, de vrouw van Erik en ook betrokken bij Hang On, legt uit hoe ze hier terecht zijn gekomen. ,,Toen Erik in 2004 begon met de survivalgroep, werd er op een willekeurige plek, ergens in de bossen, getraind. Hij moest alle materialen in de auto meenemen naar de trainingslocatie. Na afloop van de training moesten we alles weer afbreken. Heel arbeidsintensief. Mijn man kende de uitbater van de camping in Maarsbergen. Omdat de campingbeheerder en zijn vrouw de survivaljeugd een warm hart toedroegen, heeft Erik destijds met hen afgesproken dat wij gebruik mochten maken van een deel van de camping. We hebben op deze vaste locatie allerlei permanente hindernissen gebouwd. Het is een prachtig stukje bos, met een mooi meertje. Perfect voor een survivalgroep. Mede door deze fantastische trainingslocatie, heeft Hang On diverse Nederlands kampioenen voortgebracht.”

Het voormalige recreatieterrein is eigendom van projectontwikkelaar Latei. Nu de plannen voor uitbreiding van het Maarsbergse bedrijventerrein iets concreter worden, wil Latei dat het terrein ontruimd wordt, omdat ze het willen verkopen. De Heer: ,,Latei weet dat wij een deel van het terrein gebruiken voor onze sport. Onze aanwezigheid wordt door de projectontwikkelaar gedoogd, er zijn nooit echte afspraken gemaakt over het gebruik van het stuk bos. Nu is ons verzocht om per 1 november te vertrekken. Ook de vrouw van de - inmiddels overleden - campingbeheerder moet weg. Er zaten zelfs nog campinggasten, die zijn per 1 oktober vertrokken.”

De Heer wil graag samen met wethouder Roy Pamboer kijken naar de mogelijkheden voor de survivalgroep op de huidige locatie. Maar ze beseft dat Hang On geen poot heeft om op te staan. ,,De grond is nu eenmaal van Latei, daar hebben wij niets over te zeggen. Het ziet er op dit moment naar uit dat we weg moeten, daarom zijn we aan het kijken of we onze sport op een andere locatie kunnen beoefenen. We zijn bijvoorbeeld serieus in gesprek met RCN het Grote Bos in Doorn, over het gebruik van een stukje bos op het recreatiepark. Maar nog niets is zeker.” Erik en Marjo houden de hoop dat Hang On in Maarsbergen mag blijven oefenen. ,,Er wordt eerst een gebiedsvisie gemaakt voor het bedrijventerrein. Het kan nog wel een paar jaar duren voordat die visie er is. Wij willen er zo lang mogelijk blijven trainen. Bovendien willen we graag meegenomen worden in de visie. De wethouder heeft namelijk de optie genoemd, dat een deel van het recreatieterrein gebruikt kan worden voor uitbreiding van het bedrijventerrein, en een deel kan worden teruggegeven aan de natuur. Volgens mij passen wij goed in het plan om een deel terug te geven aan de natuur. Wij beheren het stukje groen heel zorgvuldig en laten de natuur in haar waarde.”

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek eert verongelukte raceheld Wim Boshuis 2 uur geleden
Afbeelding
25.000 jonge bomen voor het Lombokbos 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Burenkring in verzet tegen nieuwbouw Lomboklaan: ‘Schaamgroen neemt plaats in van buurtbosje’ 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Inloop Doorn al tien jaar een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen’ 9 dec, 07:11
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 8 dec, 15:49
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 8 dec, 11:32
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 8 dec, 09:15