Jenny Palm: ‘Hersenletsel heb je niet alleen’

Nieuws

MAARN - Als een pionier in haar vak wordt Jenny Palm gezien. Met haar praktijk op het gebied van Hersenletsel is ze gevestigd in het Gezondheidscentrum. ,,Dat is laagdrempelig. Ik vind het niet goed dat behandeling in psychiatrische klinieken plaatsvindt. Hier kan ik cliënten beter een gevoel van veiligheid bieden.”

door Monique José Timmermans

Al 35 jaar staat voor Palm de relatie hersenletsel versus gedrag centraal, wat nu aangeduid wordt als neuropsychologie. ,,Al die jaren heb ik gewerkt op de scheidslijn van lichaam en geest en de vertaalslag gemaakt van wetenschap naar de praktijk van alledag.”

Bij slechts 20% van de mensen die de praktijk van Palm bezoeken is het hersenletsel aangeboren of heel jong ontstaan. Vaak worden deze mensen bestempeld als lui en stort het kaartenhuis in bij veranderingen als het krijgen van partner of kinderen.

Bij 80% van de patiënten is het hersenletsel op latere leeftijd ontstaan, door ongeval, hersenbloeding of andere aandoeningen. Alles gaat goed zolang men in het reguliere zorgaanbod behandeld wordt. Als de structuur van ziekenhuis of revalidatiecentrum wegvalt, vallen mensen thuis in een zwart gat. Het hele gezin moet leren omgaan met de nieuwe situatie.

,,Dat is de reden dat ik het ‘hele systeem’ in behandeling neem. Partner en kinderen komen ook naar de praktijk. Ik probeer hen te professionaliseren op het gebied van hersenletsel, zodat men het onvermogen niet langer zal zien als onwil, maar begrijpt waar het gedrag vandaan komt. Dan kun je meer incasseren.”

,,Hersenletsel heb je niet alleen, zeg ik altijd. Mensen veranderen door hersenletsel. Beschadigingen in de linker hersenhelft hebben vaak weer andere gevolgen dan beschadigingen in de rechter helft. Hier in de praktijk zetten we de hoofdlijnen uit. Samen met de ambulante woonbegeleiders - die werken in de thuissituatie van cliënten - kunnen situaties thuis geoefend worden. Dat werkt fantastisch.”

Een echt voordeel van de lange periode dat ik in het vak zit, is het netwerk dat ik heb opgebouwd. Inmiddels staat Jenny Palm niet meer alleen in haar praktijk. ,,Mensen op een wachtlijst plaatsen, terwijl ze in een noodsituatie verkeren kan echt niet. Ik ben blij dat ik bekwame medewerkers heb gevonden."

www.hulpbijhersenletsel.nl

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek eert verongelukte raceheld Wim Boshuis 2 uur geleden
Afbeelding
25.000 jonge bomen voor het Lombokbos 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Burenkring in verzet tegen nieuwbouw Lomboklaan: ‘Schaamgroen neemt plaats in van buurtbosje’ 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Inloop Doorn al tien jaar een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen’ 9 dec, 07:11
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 8 dec, 15:49
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 8 dec, 11:32
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 8 dec, 09:15