Bouwen op landgoed ‘t Stort moet kunnen

7 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

De kwestie ligt gevoelig aangezien de grens van de rode contour gelijk ligt met de provinciale weg Amersfoort-Doorn (N227). De structuurvisie waarin deze grens is vastgelegd dateert van een jaar geleden. Het landgoed ligt net buiten deze rode contour.

MAARN – De eigenaar van landgoed ’t Stort aan de Amersfoortseweg wil verder met de plannen die drie jaar geleden – gelijk met het voorstel van de renovatie van hoofdhuis en koetshuis – zijn gepresenteerd. De commissie Ruimte sprak zich uit over de voorgestelde bouw van twee woningen en een kantoorgebouw op het terrein. Dit is volgens de eigenaar, de familie Van Beuningen, nodig om het landgoed op lange termijn economisch rendabel te maken en daarmee te behouden voor de toekomst.

door Monique José Timmermans

Voor de VVD was dit een steekhoudend argument om niet in te stemmen met de plannen. ,,Het gebied ligt in wat is bestempeld als ‘robuste natuur’, bebouwing moeten we daar zoveel mogelijk terugdringen. Nieuwbouw kan alleen als er sprake is van ruimte voor ruimte (rood voor rood, iets slopen en daarvoor in de plaats bouwen.)”. De VVD is bang voor precedentwerking indien ingestemd wordt met de voorliggende plannen. ,,Er komen meer van dit soort verzoeken binnen.”

Economische exploitatie

Voor andere partijen woog het argument van bedrijvigheid ten behoeve van instandhouding van het landgoed net zwaarder. Temeer daar de eigenaar bekend staat als een zorgvuldige bouwer, die respect heeft voor historische en natuurlijke waarden.

De SP hikte wel aan tegen de bouw van woningen. ,,Daarvan zien wij de noodzaak nog niet, maar met herziening van de omgeving kunnen wij instemmen.”

Ook PvdA/Groen Links was huiverig, maar wilde de economische exploitatie ruimte geven. ,,Bovendien gaat het hier om plannen waarover in 2007 al positief is geoordeeld. Daar kun je niet aan voorbijgaan.”

Het CDA kon kort zijn. ,,Wij zien op dit moment geen bezwaren.”

Op verzoek van de VVD gaat het voorstel als bespreekstuk naar de raad.

advertentie
advertentie