Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Tunneltjes Maarn maanden dicht

Nieuws

MAARN - In opdracht van Prorail is aannemer Strukton gestart met de werkzaamheden aan het spoortunneltje over de Raadhuislaan in het centrum van Maarn. Dit in voorbereiding op de verbreding van de A12. Tijdens een informatieavond in De Twee Marken werden de inwoners van Maarn ingelicht over wat er staat te gebeuren.

Aanpassingen ten behoeve van verbreding A12

door Monique José Timmermans

,,De werkzaamheden vinden alleen aan de zuidzijde van de spoortunnel plaats. De situatie aan de noordzijde (spoor richting Utrecht) blijft ongewijzigd”, aldus Rick Miltenburg, projectleider bij Strukton. ,,Het tunneltje zal aan de zuidzijde een stukje worden ingekort, vervolgens wordt een betonnen bak gemaakt en komt er in plaats van de inmiddels verwijderde trap een rechte trap naar het perron. Aan de andere kant van de Raadhuislaan wordt de huidige hellingbaan vervangen door een lift.”

De vrije ruimte tussen de twee tunneltjes zal uiteindelijk opgevuld worden, immers het tunneltje waar overheen de A12 loopt zal door Rijkswaterstaat worden verbreed richting de spoortunnel. De trap en lift komen dan ingeklemd tussen beide tunnels te liggen. De doorrij afmetingen van de tunneltjes blijven gelijk aan de huidige situatie. De afwerking zal wel worden gewijzigd, zodat het aangezicht straks beter bij het huidige tijdsbeeld past.

De werkzaamheden waarmee men nu bezig is zijn de opmaat naar het eerste weekend van oktober. Dan wordt het treinverkeer stilgelegd en zullen ter hoogte van de Raadhuislaan damwanden ingetrild worden. Het ‘treinloze weekend’ wordt aangegrepen om ook onderhoud aan het spoor te verrichten en bovenleidingen aan te passen ter plaatse van de toekomstige ecoducten Rumelaar en Mollenbos.

Vanaf 2 oktober 00.00 uur wordt er aansluitend 48 uur doorgewerkt, wat tot overlast kan leiden.

Geen auto’s

Binnenkort wordt de onderdoorgang in het centrum afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Met borden zal de omleidingsroute via de Amersfoortseweg worden aangegeven. Alleen fietsers en voetgangers zullen de komende maanden - hetzij met enige hinder - hun weg via de Raadhuislaan kunnen vervolgen.

Eind april 2011 zal Prorail de werkzaamheden afronden. Over de aanpassingen van de ‘A12-tunnel’ daarna, en de gevolgen die dat zal hebben, worden de inwoners van Maarn in aparte bijeenkomsten georganiseerd door ‘Poort van Bunnik’ (aannemer BAM in opdracht van RWS) geïnformeerd.

Winkeliers in het centrum vragen naar het behoud van de parkeerplaatsen voor hun winkels. ,,De afsluiting begint bij de tunnel, de parkeerplaatsen links en rechts aan de Raadhuislaan blijven dus bereikbaar. Aangezien de keet van Strukton aan de zijde van het gemeentehuis wordt geplaatst, zullen auto’s van de betrokken werkers ook aan die kant worden geparkeerd is de verwachting.”

Enige zorg is er bij de bewoners. Men verwacht - in tegen stelling tot de bedoelingen van RWS - dat men zal omrijden via de parallelweg naast de Amersfoortseweg. ,,Daar is dat wegdeel niet op berekend.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 15 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 10 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta gisteren
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column gisteren
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours op 11 aug, 09:28