Voor vrijwilligerswerk naar Indonesië

Nieuws

DOORN - Het afgelopen schooljaar is Koen de Jong (18) uit Doorn geslaagd voor het VWO examen. In eerste instantie wilde hij meteen gaan studeren. Toch heeft hij er voor gekozen om eerst, gedurende een jaar, een deel van de wereld te bezoeken. Niet als toerist maar om zich als vrijwilliger nuttig te maken voor de lokale bevolking.

door Rob Verbraak

,,Mijn eerste keus was om naar Zuid-Amerika te gaan, maar op school had ik veel geleerd over zuid-oost Azië. Ook mijn eindexamenonderwerp in het vak aardrijkskunde ging over Azië. Via school had ik gehoord van de organisatie Activity International, deze houdt zich bezig met het uitzenden van jongeren vanaf 18 jaar over de hele wereld voor vrijwilligerswerk. Samen met mijn vader ben ik voor een gesprek naar het kantoor van Activity International in Enschede geweest. Ik heb daar niet alleen met mensen van de organisatie zelf gesproken maar ook met jongeren die al een keer uitgezonden waren. De keuze is toen uiteindelijk gevallen op Bali”, vertelt De Jong.

Vandaag vertrekt De Jong voor een periode van drie maanden naar Bali. De kosten van de vlucht heeft hij zelf betaalt. Van Schiphol gaat het eerst naar Kuala Lumpur, daarna overstappen op een vlucht naar Denpasar, de hoofdstad van Bali. Aangekomen in de hoofdstad gaat hij met een auto naar het plaatsje Ubud, het culturele centrum van Bali. In totaal zal de gehele reis 18 uur in beslag nemen. Samen met nog acht Nederlanders komt hij tijdelijk te wonen in een vrijwilligershuis. Er is geen warm water en de wc is een hurktoilet. Allemaal houden ze zich bezig met hetzelfde project waar geen vergoeding tegenover staat; het assisteren van de lokale leerkrachten met het geven van Engelse les op een school in Ubud. ,,Van maandag tot en met donderdag ga ik een aantal uren per dag Engelse les geven aan leerlingen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar. De andere dagen ben ik vrij, naast het voorbereiden van de lessen ga ik mijn vrije tijd benutten om een groot aantal bezienswaardigheden te gaan bekijken. Ik wil graag een vulkaan beklimmen, de Gili eilanden bezoeken en een aantal tempels bekijken. Ook ben ik van plan om Indonesische les te gaan volgen. Het weer op Bali is tropisch met een temperatuur elke dag tussen de 29 en 33 graden, in november begint het natte seizoen waarbij het vooral in de nachten stevig kan regenen en overdag dan de zon weer schijnt. Aan het eind van mijn verblijf op Bali krijg ik een getuigschrift mee. Als ik weer terug ben in Nederland op 12 december ga ik me oriënteren waar ik hierna als vrijwilliger naar toe zal gaan”, besluit De Jong.

Op de website koen1992.waarbenjij.nu zijn de belevenissen van de Jong te volgen.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 10 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta gisteren
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column gisteren
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours op 11 aug, 09:28
PREMIUM
Afbeelding
Voedselbank Utrechtse Heuvelrug zoekt chauffeurs: ‘Geen week is hetzelfde’ 11 aug, 07:30