Ervaren fietsenmakers, bewoners van het AZC Leersum aan het werk
Ervaren fietsenmakers, bewoners van het AZC Leersum aan het werk Willy Marks

feestelijke opening fietsenwerkplaats azc-leersum

Nieuws Deel je nieuws

Feestelijke opening fietsenwerkplaats AZC Leersum

 

“Een fiets betekent voor vluchtelingen een stukje vrijheid”, zegt Willy Marks projectleider van Prima Perspectief, een organisatie op de Utrechtse Heuvelrug die asielzoekers zinvol vrijwilligers werk aanbiedt. “Met een fiets kunnen zij boodschappen doen in Doorn of Leersum, naar de bibliotheek, Eurowinkel of naar taalles gaan; even eruit, uit de beklemmende sfeer van het AZC”.

Burgemeester Naafs opende de fietsen-reparatie-werkplaats op woensdag 18 maart in aanwezigheid van vele bewoners van het AZC, onder wie tientallen kinderen, lokale fietsenmakers, vertegenwoordigers van het ANWB-KinderFietsenPlan en vele andere betrokkenen.

 

Het idee voor deze werkplaats kwam van Gerben van Os, directeur van het AZC Leersum:

“Kunnen we bewoners zelf leren een band te plakken, ketting te spannen, verlichting te maken enz. Kunnen we hen ook leren te fietsen en kunnen we hen op een goedkope manier een goede en veilige fiets laten kopen?” Hij benaderde Willy Marks en uit een vruchtbare samenwerking is dit project ontstaan. Het AZC stelde een ruimte beschikbaar en met behulp van een aantal bewoners werd een smerig donker hol, vol rommel, omgetoverd tot een sfeervolle werkruimte, voorzien van een zithoek en keukenblok. Prima Perspectief heeft een aantal coaches gevonden, mensen met ervaring in het repareren van fietsen, die AZC-bewoners eenvoudige reparatiewerkzaamheden leren. Samen met geïnteresseerde bewoners vormen zij teams die gebruikte fietsen opknappen en fietsonderdelen opnieuw gebruiken. Deze fietsen kunnen bewoners voor 10 – 50 euro kopen.

Van de tien fietsenwinkeliers in onze gemeente hebben er acht het project gesponsord met gereedschap en nieuwe fietsonderdelen. De afdeling Utrecht van het ANWB-KinderFietsenPlan heeft 25 fietsen geleverd, de meesten in prima staat en mochten er volgend jaar weer fietsen nodig zijn dan kunnen we op hen rekenen.

 

Burgemeester Naafs benadrukte in zijn openingswoord dat het AZC Leersum met dit project voor de dag kon komen. “Een positief geluid in relatie tot vluchtelingen; goed dat dit zo ook in onze pers aandacht krijgt. Dat er zoveel steun is van de fietsenwinkeliers en de ANWB geeft aan dat dit project kan rekenen op een breed draagvlak in onze gemeente”.

 

Prima Perspectief zoekt nog coaches. Heeft u verstand van fietsen, bent u een beetje technisch, heeft u een halve dag per week beschikbaar en vindt u het leuk om asielzoekers de eenvoudige fietsreparaties te leren, meldt u zich bij Willy Marks, 06-80165980 of via www.primaperspectief.nl

 

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Begroting: afvalstoffenheffing kan volgend jaar omlaag 13 uur geleden
Afbeelding
Fatale brand bij Bakkerij van der Woerd in Doorn: ‘Ons levenswerk is verwoest’ video 16 uur geleden
Afbeelding
Zeer grote brand bij Echte Bakker Van der Woerd in Doorn 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Stichts Mannenkoor zoekt zangers 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Overstap naar biologisch en einde pacht in één week 25 sep, 07:28
Afbeelding
Schoorsteenbrand aan de Broekweg 24 sep, 16:52
Afbeelding
Johan Kraan nieuwe voorzitter KCD 24 sep, 13:09