Afbeelding
Siese Veenstra

Percentage leegstaand winkeloppervlak Heuvelrug erg laag

Nieuws

HEUVELRUG Eind vorig jaar werd 8 procent van de winkelvloeroppervlakte in Nederland niet gebruikt, maar in de gemeente Utrechtse Heuvelrug was dit slechts 3,8 procent. De gemeente laat hierin al jaren een tegendraadse trend zien. Hoewel de leegstand de afgelopen twee jaar flink daalde, is deze landelijk nog altijd hoger dan in crisisjaar 2008. Ook dit geldt niet op de Heuvelrug.

Hoewel sinds 2008 het percentage ongebruikte vierkante meters landelijk opliep, laat de Heuvelrug een gestage daling zien (zie figuur onder). Dat blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van Locatus en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die LocalFocus heeft opgevraagd.

In de meeste Nederlandse gemeenten steeg het percentage ongebruikt 'retail'-oppervlak sinds het begin van de crisis in 2008. Buurgemeenten Zeist, Wijk bij Duurstede en Veenendaal tonen daarnaast vanaf '14/'15 een flinke piek, maar de Heuvelrug kende het hoogste percentage in 2007 al en sindsdien lijkt dit gestaag af te nemen. Enige overeenkomst is dat zowel landelijk, als in de regiogemeenten het percentage aan leegstand sinds 2016 daalt.

MIDDELGROTE STEDEN In totaal telde Nederland vorig jaar 2,4 miljoen vierkante meter aan leegstaande winkelvloer. De leegstand concentreert zich voor een deel in krimpgebieden zoals in Noord-Limburg en delen van Friesland en Groningen, al fluctueert de leegstand sterk per gemeente. In ruim twee op de drie gemeenten was de leegstand in 2018 groter dan tien jaar eerder in 2009.

Uit cijfers van retailonderzoeksbureau Locatus blijkt dat de leegstand relatief het grootst is in 'hoofdwinkelgebieden' in middelgrote steden. Dit zijn stadscentra waar tussen de 200 en 400 winkels te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld Bussum of Delft. Ook in de centra van grote dorpen zijn relatief veel winkelmeters ongebruikt. Met de binnensteden van grote steden gaat het daarentegen aanzienlijk beter.

KAALSLAG De afgelopen jaren was er sprake van een heuse kaalslag in de Nederlandse winkelstraat. In 2015 en 2016 gingen (straat)beeldbepalende ketens als V&D, Miss Etam, Schoenenreus, House of Shoes en MS Mode op de fles. Als gevolg daarvan bereikte het leegstandpercentage in 2016 met ruim tien procent het hoogste niveau in jaren. Sindsdien daalt de leegstand weer, met name omdat een deel van de winkelpanden van de eerder genoemde ketens weer weer wordt gebruikt.

Voor de cijfers is gekeken naar het aantal vierkante meter aan winkelvloer dat niet wordt gebruikt, tegenover het totale winkeloppervlak in een bepaalde gemeente. Het gaat dus niet om het percentage leegstaande winkels, maar om net percentage leegstaand oppervlak.

Bekijk de interactieve figuur hieronder voor meer cijfers.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Binnenkort werkzaamheden voor bosomvorming in de Kaapse Bossen 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Al 110 jaar jeugdzorg op Valkenheide 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Begroting: afvalstoffenheffing kan volgend jaar omlaag 26 sep, 14:19
Afbeelding
Grote brand bij Bakkerij van der Woerd in Doorn: ‘Ons levenswerk is verwoest’ video 26 sep, 11:37
Afbeelding
Zeer grote brand bij Echte Bakker Van der Woerd in Doorn 26 sep, 07:42
PREMIUM
Afbeelding
Stichts Mannenkoor zoekt zangers 26 sep, 07:04
PREMIUM
Afbeelding
Overstap naar biologisch en einde pacht in één week 25 sep, 07:28