Afbeelding
Lex van Lieshout ANP photo

Spelbrekers bij benoeming van nieuw Heuvelrugcollege

Verkiezingen/nieuws Verkiezingen voor gemeenteraad 2018

HEUVELRUG De benoeming van het nieuwe college van burgemeester en wethouders is niet zonder rumoer verlopen. BVH-er Sybe Streekstra uitte donderdagavond hardop zijn twijfels over de kwaliteit van de nieuwe wethouders Rob Jorg (VVD) en Hans Waaldijk (Open). De derde nieuwe wethouder Chantal Broekhuis (CDA) werd door Streekstra onomwonden als ,,te licht" beoordeeld.  

Michiel Schaaij

PROTEST Eerder op de avond had BVH-raadslid Francine van der Velde al via Twitter laten weten, dat zij uit protest tegen de wethoudersbenoemingen niet bij de raadsvergadering aanwezig zou zijn. Ze zei het een grof schandaal te vinden, dat wethouders zo'n tachtigduizend euro per jaar verdienen met een functie waarop zij niet eens hoeven te solliciteren. ,,Je politieke vriendjes gunnen je dit", aldus een woedende Van der Velde.

VRAAGTEKENS Na het harde oordeel van de BVH plaatste Hugo Prakke (D66) vraagtekens bij de vervanging van CDA-wethouder Henk Veldhuizen door nieuwkomer Broekhuis. Zij neemt in het nieuwe college hetzelfde takenpakket voor haar rekening en Prakke wilde daarover het naadje van de kous weten. De D66-leider trok verder de onpartijdigheid van formateur Remco van Lunteren openlijk in twijfel.

SPELBREKERS BVH en D66 waren daarmee de spelbrekers in een raadsvergadering vol goede bedoelingen, bossen bloemen en schouderklopjes. Beide partijen vielen buiten de boot bij de verdeling van de wethoudersposten en likken nu hun wonden. Van de zijde van de vier collegepartijen VVD, Open, CDA en SGP viel donderdagavond geen onvertogen woord te beluisteren.

AFWEGING De vorige fractieleiders zijn doorgestroomd naar het college en hun opvolgers mochten zich donderdag warm draaien. Jorrit Linders (VVD) toonde zich opgetogen, Nienke van der Veen (Open) was vol trots en Peter Kranenburg sprak zijn tevredenheid uit. Over de vervanging van Veldhuizen door Broekhuis wilde Kranenburg weinig meer kwijt, dan de mededeling dat het CDA hierbij een eigen afweging heeft gemaakt.

TABOE In ieder geval werd duidelijk hoe de politieke kaarten in Utrechtse Heuvelrug voor de komende vier jaar zijn geschud. Officieel mag de tegenstelling tussen oppositie- en coalitiepartijen dan taboe zijn verklaard, de onderlinge verhoudingen bleken donderdag toch minder rooskleurig dan het gezamenlijk opgestelde raadsprogramma doet vermoeden.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 18 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01