Afbeelding
Lex van Lieshout

Formatie van college slechts deels openbaar

Verkiezingen/nieuws Verkiezingen voor gemeenteraad 2018

HEUVELRUG De formatie van een nieuw college zal slechts ten dele openbaar zijn. Dat blijkt uit het advies van informateur Remco van Lunteren (VVD). Als de Heuvelrugpolitiek akkoord gaat, wordt er alleen in het openbaar vergaderd over punten van overeenstemming. Zodra de politiek gevoelige kwesties aan de orde komen, hebben inwoners en pers het nakijken. Eerder hadden met name de fractie Open en D66 voor maximale openheid gepleit.

Michiel Schaaij

Achter gesloten deuren lijken de verdeling van de wethoudersposten en de penibele schuldsituatie van Utrechtse Heuvelrug de zwaarste dobber voor de onderhandelaars te worden. Voor de komende raadsperiode is de financiële prognose negatief, zo blijkt uit een brief van het college aan de nieuwe gemeenteraad. Naar verwachting moeten er harde noten worden gekraakt om de gemeenteschuld terug te brengen.

DEADLINE Informateur Van Lunteren zal zijn advies donderdagavond in een openbare bijeenkomst toelichten. Intussen heeft hij een strakke deadline gesteld voor het raadsbrede programma. De punten waarover in de nieuwe gemeenteraad brede overeenstemming kan worden bereikt, moeten uiterlijk op zaterdag 5 mei op papier staan. Twee dagen later schuift Van Lunteren weer aan tafel met de afzonderlijke partijen. Daarna gaat de echte formatie in beslotenheid van start.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Muzikale zomernachten in openluchttheater Landgoed Zonheuvel 2 uur geleden
Afbeelding
Vuurwerk bij bloemencorso Leersum gaat niet door 9 aug, 07:34
PREMIUM
Afbeelding
Het verhaal van Maarten Maartens: Rondleidingen op Landgoed Zonheuvel 9 aug, 07:30
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 8 aug, 14:16
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 8 aug, 10:10
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30