Afbeelding
Lex van Lieshout

Formatie van college slechts deels openbaar

Verkiezingen/nieuws Verkiezingen voor gemeenteraad 2018

HEUVELRUG De formatie van een nieuw college zal slechts ten dele openbaar zijn. Dat blijkt uit het advies van informateur Remco van Lunteren (VVD). Als de Heuvelrugpolitiek akkoord gaat, wordt er alleen in het openbaar vergaderd over punten van overeenstemming. Zodra de politiek gevoelige kwesties aan de orde komen, hebben inwoners en pers het nakijken. Eerder hadden met name de fractie Open en D66 voor maximale openheid gepleit.

Michiel Schaaij

Achter gesloten deuren lijken de verdeling van de wethoudersposten en de penibele schuldsituatie van Utrechtse Heuvelrug de zwaarste dobber voor de onderhandelaars te worden. Voor de komende raadsperiode is de financiële prognose negatief, zo blijkt uit een brief van het college aan de nieuwe gemeenteraad. Naar verwachting moeten er harde noten worden gekraakt om de gemeenteschuld terug te brengen.

DEADLINE Informateur Van Lunteren zal zijn advies donderdagavond in een openbare bijeenkomst toelichten. Intussen heeft hij een strakke deadline gesteld voor het raadsbrede programma. De punten waarover in de nieuwe gemeenteraad brede overeenstemming kan worden bereikt, moeten uiterlijk op zaterdag 5 mei op papier staan. Twee dagen later schuift Van Lunteren weer aan tafel met de afzonderlijke partijen. Daarna gaat de echte formatie in beslotenheid van start.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onrust door plan voor zonneveld in Overberg: ‘De mensen voelen zich niet gehoord’ 1 uur geleden
Afbeelding
Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep 14 uur geleden
Afbeelding
Politieke partijen buurgemeenten zoeken oplossing veiligheid fietsende leerlingen gisteren
Afbeelding
Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer 4 okt, 13:18
Afbeelding
Slechts één inzittende betrokken bij politieachtervolging die eindigde met aanrijding in Driebergen 4 okt, 12:31
PREMIUM
Afbeelding
Herstel van schade door valwind in Leersum kan beginnen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Van Barneveld helpt door brand getroffen bakker uit Doorn 4 okt, 08:27