Afbeelding
Marc Satijn

BDU Slotdebat: laatste kans voor lijsttrekkers

Verkiezingen/nieuws

HEUVELRUG Nog eenmaal konden de lijsttrekkers van de lokale partijen binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug met elkaar in debat. Tijdens het BDU lijsttrekkersdebat spatten dan weliswaar de vonken niet van de discussies af, toch kwamen de verschillen op onderwerpen als woningbouw, veiligheid en duurzaamheid wel in beeld. Echter, bleken er maar vier 'zwevende' kiezers in de zaal te zitten. De rest van de aanwezigen waren reeds overtuigd van hun keuze voor aanstaande woensdag.Marc Satijn


Onder leiding van Daan Bleuel namens uitgeverij BDU en RTV Utrecht-journalist Kees Hoogendijk werd geprobeerd tegenstellingen aan het licht te brengen voor de circa vijftig aanwezigen in de Doornse raadszaal. Waar eerst twee contrasterende partijen tegenover elkaar werden gezet, mochten daarna alle partijen zich mengen in de discussie.


WONINGBOUW De eerste verschillen werden duidelijk in het debat over woningbouw. Chantal Broekhuis (CDA) stelde dat er meer woningbouw moet komen, vooral voor het sociale- en middensegment. ,,Onzin", volgens Sybe Streekstra (BVH). Volgens hem wordt er alleen maar naar de onderkant van de markt gekeken. ,,De kurk die alles ophoopt, moet eens losgetrokken worden. Doorstroming, doorstroming, doorstroming" , aldus het oudste raadslid, die pleit voor het bouwen van middensegmentwoningen. Dat terwijl Hugo Prakke (D66) niet snapt dat sommige partijen willen bouwen voor 'doorstroming'. ,,De woningbouwverenigingen zeggen juist dat er veel mensen zijn die niet kunnen doorstromen. Daar moet je juist voldoende sociale huurwoningen voor hebben."


PRIVACY Tot een echt vurig debat kwam het niet. Echter, bij de discussie over de inzet van camera's in de openbare ruimte pleitte de VVD als enige voor juist méér cameratoezicht. De D66 hecht volgens Hugo Prakke meer aan privacy. ,,We willen niet als een soort sleepnet de hele regio filmen", aldus de D66'er, die meer ziet in de inzet van WhatsAppgroepen. Volgens Jorg valt het best mee met die privacy en kan er best worden gekeken naar cameratoezicht op de toegangswegen. ,,Met vijf heb je het dan al voor elkaar." Dick Karssen (ChristenUnie) is bang dat het met alle camera's al snel nijgt naar een politiestaat. Daarin wordt hij gesteund door de BVH. ,,Je moet dit instrument pas inzetten als andere instrumenten falen", aldus Streekstra.


SCHULDEN Pas op een verzoek van één van de bezoekers kwam het debat echt op gang. Hij vond dat de stellingen werden afgekapt, net op het moment dat de lijsttrekkers elkaar in de haren begonnen te vliegen. Het commentaar had effect: de vraag over hoe de schuldenlast de komende jaren omlaag moest worden gebracht zorgde voor meer vuurwerk in het debat. Zo werd de VVD beticht van acteren voor de bühne en vond Gerrit Boonzaaijer (SGP) dat die partij goochelde met cijfers.


OPENING Binnen de discussie over de zondagsopening van winkels stonden liberale en christelijke partijen lijnrecht tegenover elkaar. Waar de SGP en CU 'principieel' tegen zijn, wilde D66 een stap verder door de vraag te stellen waarom gemeentewerven niet open zijn en er niet getrouwd kan worden op zondag. Tot frustratie van Hans Waaldijk (OPEN). ,,Zo gaan wij niet met kleine minderheden om", aldus Waaldijk, die meer aandacht voor de groep wil zien die waarde hecht aan de zondagsrust.


OUD-WETHOUDER Op het gebied van woningbouw werden alle lijsttrekkers aangepakt. Niet door elkaar, maar door de in het publiek aanwezig zijnde oud-wethouder Wim Doelman. ,,Ik heb veel dingen gehoord, maar die hoorde ik 4 jaar geleden ook al. Zorg voor een ommekeer in het beleid om te zorgen dat de woningen die nodig zijn, er komen!"

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 17 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01