Afbeelding
BVH

'Politiek met minder emotie'

Verkiezingen/nieuws Verkiezingen voor gemeenteraad 2018

HEUVELRUG Sybe Streekstra zit al sinds de jaren '90 in de gemeentepolitiek en mag zich het oudste raadslid van de gemeente noemen. De komende vier jaar zal - als de stemmen meezitten - zijn laatste periode worden.

Marc Satijn

BVH-er Sybe Streekstra heeft al ruim ervaring op het gebied van lokale politiek. Met zijn partij Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug (BVH) zit hij in het lokale spectrum. Precies de reden waarom hij de partij heeft opgericht.

,,Ik zat bij de VVD, een partij die tegen de herindeling was van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Mijn insteek was om door te gaan met tegengas geven tot de Eerste Kamer het liet vallen. Maar dat mocht niet van de partij", aldus Streekstra, die zegt in 2005 uit de partij te zijn gezet. ,,Ik ben toen voor mijzelf begonnen en neem geen blad voor mijn mond!"

BVH Streekstra houdt er dan ook van om zichzelf af en toe op te winden over een bepaald onderwerp. ,,Natuurlijk ook voor de bühne", lacht de BVH'er. De BVH is dan ook niet zomaar een partij, maar een vereniging. ,,Wij zijn een plaatselijke vereniging met leden. De Haagse kakkers zoeken het zelf maar uit. Inwoners die willen, kunnen toetreden. We hebben geen ledenvergadering, maar openbare vergaderingen. Daarin bepalen de koers met als gedachte: man om man, woord om woord. Als je een besluit neemt, moet je een 'goed' besluit nemen."

VERLICHTING Volgens Streekstra heeft de BVH veel bereikt de afgelopen periode, ondanks dat hij zegt het 'samen met de rest te hebben gedaan'. ,,Maar bijvoorbeeld het op de agenda brengen van de openbare verlichting is echt aan ons te rekenen. Daarin blijkt maar dat een besluitvorming gefundeerd moet zijn. Raadsleden lezen vaak de stukken niet, want die hebben geen tijd."

Ook de verkoop van de zwembaden is voor Streekstra een positief punt. ,,De stichting heeft de gemeente gewoon voor blok gezet." Toch had de BVH graag gezien dat de winkels op de Heuvelrug open hadden gekund op de tweede feestdagen, naast de zondagen. ,,Maar dat is helaas mislukt."

CYNISCH Op het gebied van duurzaamheid noemt Streekstra zichzelf cynisch. ,,Wat is duurzaam? Er zijn 29 raadsleden met verschillende opvattingen van duurzaamheid. Je mag er in meegaan: maar wie verdient er het meeste aan? Onder andere Philips! Ook zit niemand in de gemeente op een veld met zonnepanelen te wachten. Alhoewel, het mag wel, maar niet in eigen buurt. Wij hebben daarom tegen de lokale klimaatdoelstellingen gestemd. Het is gewoon niet te halen", aldus Streekstra, die simpelweg geen mensen wil bedotten. ,,Maar laat ik helder zijn: ik ben wel voor duurzaam, maar houd eerlijk de spiegel voor met wat wel en niet kan. Wees nuchter."

BOUWEN Ook op het gebied van woningbouw ziet Streekstra een punt van verbetering voor de komende vier jaar. ,,De gemeente kan geen sociale woningen bouwen. Woningbouwverenigingen hebben daarvoor geld genoeg in kas. Ze kunnen best wel wat meer doen. Je kunt best bouwen, maar doe dit voor dit dan voor de doorstroming: middensegment. Bijvoorbeeld het mariniersterrein in Doorn. Stel geen maximaal aantal woningen binnen sociaal-midden vast, maar laat het vrij: laat de markt het doen." Overigens heeft Streekstra een naar eigen mening goede oplossing voor het leegkomende terrein: ,,Zet het gemeentekantoor daar neer en maak van het huidige gemeentekantoor appartementen. Dat levert minder verkeersbewegingen op in het dorp."

VERKEER Juist daarom is ook de BVH voor een betere verkeersdoorstroming en ziet de partij het liefste een rondweg Doorn verschijnen. ,,In Wijk bij Duurstede worden duizend woningen gebouwd. Dat zijn bijna tweeduizend extra auto's. Laten er daarvan vijfhonderd over Doorn gaan. Je moet er iets aan doen. De aanpak van de huidige Amersfoortseweg is niet voldoende. Je moet eigenlijk door bomen, maar een boom is in de gemeente heilig." Over de Hoofdstraat in Driebergen is de BVH wel te spreken. ,,Het werkt precies zoals mensen vroegen."

CULTUURHOEK Ook heeft de BVH een mening over de verhuizing van de Eurowinkel naar de kerk en het idee van de Cultuurhoek. ,,Wij zijn tegen de garantiestelling door de gemeente aan deze ondernemende stichting. Waarom krijgen kunstenaars een garantstelling en een schoenmaker niet? Beide een ambacht. Als je een zaak begint, moet je jouw eigen broek ophouden.

Hetzelfde geldt voor de kunstenaars. Maar nu moeten wij de financieringslasten garant stellen. Natuurlijk doen die mensen het goed, maar een orthopedisch schoenmaker is ook een kunstenaar. We hebben nog steeds een te hoge schuldquote. We staan voor vele miljoenen garant. Waar halen we het geld vandaan als er iemand omvalt?" De grens is volgens Streekstra weg: ,,Wij moeten niet voor een hobby betalen. Aurora heeft wel zijn eigen broek opgehouden. Die wilden een oefenruimte: daar hebben ze geld opgehaald via Crowdfunding. Top!"

EMOTIE Streekstra hoopt dat we de komende vier jaar nuchterder wordt geregeerd en minder vanuit emotie. ,,Zo nuchter en zuivere mogelijk besluiten nemen. Er is emotie, maar niet in de besluitvorming. Je hebt je eigen verantwoording als raadslid."

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 17 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01