Afbeelding
Gerrit Boonzaaijer

'SGP staat voor geloofwaardige politiek'

Verkiezingen/nieuws Verkiezingen voor gemeenteraad 2018

HEUVELRUG Vier jaar lang zaten ze in de coalitie en leverden zij zelfs een wethouder. Deze huidige wethouder en SGP-lijsttrekker Gerrit Boonzaaijer hoopt de volgende periode door te gaan met het bedrijven van 'geloofwaardige politiek'.

Marc Satijn

SGP-fractievoorzitter Gerrit Boonzaaijer is al sinds 2000 actief als raadslid in Doorn en de Utrechtse Heuvelrug. ,,Mijn voorganger werd ziek en ik moest hem opvolgen. De combinatie CU/SGP was toen nog een eenmansfractie. Een leerzame periode: het ging niet om het aantal, maar om het argument", aldus Boonzaaijer, die wel trots is inmiddels met drie zetels in de raad te zitten.

,,Ik vond het toen al leuk. Je kon invloed uitoefenen op het beleid en er een steentje aan bijdragen. Ik was al jong (18) actief binnen de bestuur van de SGP. Maar, je moet er dicht op zitten en een keer kopje onder gaan om het leuk te vinden." Vooral het bruggen slaan tussen de inwoners en het de politiek vond hij leuk. ,,Eerst als raadslid, en nu als wethouder", stelt Boonzaaijer.

BEGROTING Hij kijkt terug naar een prettige periode waarin de samenwerking tussen het college en de gemeenteraad 'prettig verliep' ,,We hebben veel bereikt. Zo zijn de financiën weer gezond en degelijk, iets waar écht wat aan moest gebeuren. Het was ons speerpunt in 2014 en is onderdeel geworden van het raadsprogramma. De lijnen van daarvoor, de potverteringsconstructie die er in zat, is er uit. We hebben nu alles op ordentelijke manier in de begroting zitten. Een begroting met een overschot."

PROJECTEN Boonzaaijer ontkent niet dat er een schuld is. ,,Die is er, maar dat komt doordat wij veel geïnvesteerd hebben. Veel beloften van voor de verkiezingen. Kijk naar het Revius: dat kostte 15 miljoen, maar was al jaren beloofd. En het Hoofdstraatproject: hoelang is dat niet al beloofd geweest? We zijn er trots op, maar het had al veel eerder moeten gebeuren. We hebben er als SGP al jaren voor gepleit."

Een grote trots van Boonzaaijer is de verkoop van het Raadhuis Maarn. ,,Als raadslid heb ik al een stokje gestoken voor de eerdere beoogde verkoop van het raadhuis en als wethouder kon ik eigenhandig die verkoop terugdraaien. Nu is het teruggegeven aan de bewoners van Maarn, mooi om te zien."

NIEUWBOUW Veel van wat de SGP in 2014 voor ogen had, is volgens de hem gerealiseerd. ,,Het staat of valt met hoe je het uitvoert. We moeten altijd kijken naar of je draagvlak krijgt en dus alle kaarten op tafel leggen wanneer je met betrokken partijen om tafel zit. Bijvoorbeeld het Basis-terrein. Vorige keer stond Doorn op zijn kop, maar nu zijn er duidelijke afspraken gemaakt. Ook bij het Kraanterrein. Inwoners vroegen vaak wanneer er iets ging gebeuren. Uiteindelijk heb ik eigenaar Slokker maar zelf gebeld en gevraagd wat wij voor elkaar konden betekenen. Met succes: want er gaat wat gebeuren."

ZONDAG Iets waar de fractievoorzitter minder fijn op terugkijkt is het besluit van de zondagsopening. ,,Voor de verkiezingen is dat besluit genomen waar wij al fel tegen waren. Naast principiële bezwaren vonden wij het geen goed besluit voor lokale ondernemers. Alleen de supermarkten en de ketens zijn open. De lokalen niet... daar lekt omzet weg."

De komende vier jaar is woningbouw een van de speerpunten. ,,Er is veel behoefte aan woningen. Ik heb zelf gezien hoelang projecten kunnen duren. We willen inzetten op het realiseren en laten realiseren van woningbouw. Welke bouw, sociaal, midden of vrij, moet per project worden bekenen", aldus Boonzaaijer, die eeder graag en verschuiving zou zien in de prijzen van de diverse woningen. Een middenklasse woning op 225.000 euro is, kijkend naar de economie, niet reëel.

DUURZAAM Ook duurzaamheid staat hoog op de prioriteitenlijst van de SGP. ,,Sec een discussie levert idealen op, maar als je het niet koppelt aan plannen, ben je er niet. We moeten inzetten op klimaatneutraal 2035, maar of het haalbaar is? Juist dan moet je er méér op inzetten. Gelukkig worden nieuwe projecten -als het Kraanterrein en Het Zonnehuis in Doorn- al gasloos gebouwd."

VOORDEEL Het voordeel van de SGP? ,,We zijn de oudste partij. Vanuit het verleden weet je wat je aan ons hebt. Voordeel van mij is dat ik hier al heel lang woon: geboren en getogen. Ik heb een groot netwerk, ben ondernemer, benaderbaar en herkenbaar. Maar, als SGP kijken wij altijd echt vanuit de inhoud. Dat is gewoon belangrijk: goede dossierkennis."

Boonzaaijer kijkt positief terug op zijn tijd als wethouder. ,,Onze ondernemers en burgers zijn prima in staat om te beoordelen hoe ik dat gedaan heb. In ieder geval met plezier. Het mooie is: als SGP hebben wij altijd gezegd hoe we het moesten doen en hebben nu laten zien dat we het ook zelf kunnen doorzetten."

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 19 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01