Afbeelding
Marc Satijn

'Behoud het dorpse en groene karakter'

Verkiezingen/nieuws Verkiezingen voor gemeenteraad 2018

HEUVELRUG De VVD heeft de afgelopen jaar dan wel niet mee mogen doen in het College, met de plannen voor de komende jaren hoopt fractievoorziter Rob Jorg weer de grootste partij te worden. Dit alles met behoud van het dorpse en groene karakter.

Marc Satijn

VVD-fractievoorzitter Rob Jorg zit nu vier jaar in de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug, en heeft al reeds twee keer de titel 'Raadslid van het Jaar' in zijn zak mogen steken. Maar naast zijn schoenen lopen doet de VVD-er niet. ,,Ik ben wie ik ben, en dit is wat ik doe!"

Jorg is al actief in de politiek sinds zijn 20e ,,Sinds de kruisrakettendiscussie was ik zo verbaasd over de naïviteit van mijn leeftijdgenoten. Men zag het gevaar niet van het totalitaire Sovjetsysteem", vertelt Jorg, die na het JOVD -de jeugdafdeling van de VVD - en een lokaal VVD-bestuur nu de Heuvelrugpolitiek heeft betrokken.

VRIJHEID ,,Ik vind vooral binnen de VVD het vrijheidskenmerk belangrijk. Je maakt van je leven wat jij kiest. Als je de samenleving zo inrichting dat iedereen voor zichzelf zorgt, dan werk de samenleving het beste. Er is een grote groep mensen die dit zelf niet goed kan en daar moet je dan iets voor regelen", aldus Jorg.

OZB Toch was het de afgelopen vier jaar voor de VVD een teleurstelling dat ze niet in het College zaten. ,,We begrijpen nog steeds niet waarom dat niet gebeurd is", stelt Jorg. Toch heeft hij naar eigen idee wel invloed gehad op het beleid. ,,Maar op bepaalde punten ook helemaal niet. De lasten zijn bijvoorbeeld met 18% gestegen. Dat was zeker niet gebeurd met ons in het College. In 2015 is ook de Onroerendezaakbelasting (OZB) met 10% gestegen, terwijl dit andere jaren met 1,5 procent is geweest. Toch zou dit eerst 12,5% zijn: dat hebben we tegen kunnen houden. Moet ik trots zijn? Dat weet ik niet..."

ZWEMBADEN Ook heeft de VVD naar eigen idee als een 'leeuw' gevochten voor het behoud van de twee zwembaden. ,,We hebben een meerderheid moeten halen en hebben ons daarvoor erg hard ingezet. Het zwembad is voor jong en oud. Een collectieve voorziening, dus goed dat we dat hebben bereikt."

VERKEER Toch had er volgens Jorg op het gebied van verkeer meer mogen gebeuren. Zeker de aanpak van verkeersonveilige situaties duurt voor de VVD allemaal veel te lang. ,,De Amersfoortseweg in Doorn, de Arnhemse Bovenweg in Driebergen en de Koenestraat in Amerongen. Ze staan allemaal pas voor de komende periode gepland. Maar ook de aanpak van de Hoofdstraat is niet goed gegaan. Wij waren tegen de vele stoplichten. Het wordt tijd dat we die eens gaan uitzetten, want het is niet veiliger geworden." Jorg ziet dit dan ook als eerste actie die hij de komende periode wil oppakken: ,,Obama's eerste actie was het sluiten van Guantánamo Bay, onze eerste actie is het uitzetten van de stoplichten."

TOERISTEN Jorg is ook blij met de ontwikkeling van de Toeristenbelasting. ,,Het College lag op ramkoers met recreatieve ondernemers. Ons voorstel was uiteindelijk de bemiddelaar, de belasting voor kinderen tot 12 jaar opheffen, waardoor het aantrekkelijker is voor families met kinderen om hier de vakantie te vieren. Goed voor zowel de werkgelegenheid als de lokale economie."

Wel zit er volgens de VVD verbetering bij de ouderenzorg, zeker voor ouderen die thuis blijven wonen. ,,Dat is een goede, terechte keus, maar moet wel mogelijk blijven. Soms is dit lastig en moeten deze mensen tijdelijk in een verzorgingshuis. Daarna zullen ze weer zelfstandig moeten wonen met zorg op maat, dus moeten we werken naar leeftijdsbestendige woningen. Dat moet kunnen, ook met de steun van mantelzorgers. En ook die moeten weer goed ondersteund worden"

WONINGEN Juist daarom wil de VVD zich de komende vier jaar dan ook inzetten op woningbouw. ,,Wij willen meer middensegment-woningen. Er is een hoog percentage scheefwoners in de regio waadoor veel mensen in gesubsidieerde woningen zitten. We moeten werken aan het bouwen van betaalbare woningen voor starters, maar ook voor ouderen die een grotere woning achterlaten", aldus Jorg, die wel vindt dat de gemeente moet sturen in de verhoudingen sociaal-midden-vrij. ,,Het moet een resultaat zijn van gedegen analyse."

Wel moet alles met behoud van het dorpse en groene karakter van de Heuvelrug. ,,We willen dan ook niet te dicht op elkaar bouwen en zeker niet te hoog. Ook zijn wij tegen het bouwen buiten de rode contouren. Andere partijen willen dit wel, maar waar? Dat weten ze dan niet." Jorg hoopt dan ook dat hij stijgt in het aantal zetels (nu vijf) om de plannen te kunnen realiseren. ,,Ik hoop dat mensen écht op onze ideeën stemmen: dorps en groen."

advertentie
advertentie
Afbeelding
Binnenkort werkzaamheden voor bosomvorming in de Kaapse Bossen 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Al 110 jaar jeugdzorg op Valkenheide 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Begroting: afvalstoffenheffing kan volgend jaar omlaag 26 sep, 14:19
Afbeelding
Grote brand bij Bakkerij van der Woerd in Doorn: ‘Ons levenswerk is verwoest’ video 26 sep, 11:37
Afbeelding
Zeer grote brand bij Echte Bakker Van der Woerd in Doorn 26 sep, 07:42
PREMIUM
Afbeelding
Stichts Mannenkoor zoekt zangers 26 sep, 07:04
PREMIUM
Afbeelding
Overstap naar biologisch en einde pacht in één week 25 sep, 07:28