Marco Matthijs, voorzitter van HDS: ,,Natuurlijk is het wennen, maar HDS blijft HDS. Een gezellige dorpsclub waar iedereen welkom is."
Marco Matthijs, voorzitter van HDS: ,,Natuurlijk is het wennen, maar HDS blijft HDS. Een gezellige dorpsclub waar iedereen welkom is." HDS Leersum

‘HDS wil altijd dorpsclub zijn en blijven, ook met zaterdagvoetbal’

Voetbal

LEERSUM Een keuze die gemaakt moest worden, maar sneller komt dan gedacht. Zo noemt HDS-voorzitter Marco Matthijs de beslissing om met het eerste herenteam van HDS van de zondag naar zaterdag te gaan. ,,Met het oog op de toekomst is dit de beste beslissing. Dat is ook uit ons onderzoek naar voren gekomen.”

Binnen de dorpsclub HDS Leersum weet niemand beter: het vlaggenschip van de vereniging speelt op zondagmiddag en daarna kan onder het genot van een biertje de wedstrijd nabesproken worden. Toch doorbreekt de club nu met deze traditie en gaat het eerste vanaf het seizoen 2021/2022 op zaterdag om 15.00 uur spelen. Een min of meer noodgedwongen beslissing, die ondanks de traditie wel breed gedragen wordt.

Mede door deze beslissing gaat Marco Matthijs de geschiedenisboeken in als voorzitter die ervoor zorgde dat de wedstrijddag bij HDS veranderde. ,,Ik weet niet of ik daar trots op moet zijn”, aldus de man die sinds mei 2019 de voorzitterspet draagt. ,,We zijn een dorpsclub en willen dat altijd zijn én blijven. De mensen hier weten niet beter of we voetballen op zondag en toen ik voorzitter werd, stond niet op mijn bucketlist om naar de zaterdag te gaan.”

We kunnen straks letterlijk en figuurlijk opnieuw beginnen

REISAFSTAND En toch is die beslissing nu wel gemaakt en deze kwam in een stroomversnelling door de corona-crisis. Vijf jaar geleden kwam uit een onderzoek dat een switch naar zaterdag niet breed gedragen werd, maar uit een recentelijke peiling wel. ,,Onze technische commissie heeft geïnformeerd bij diverse (oud-)leden en is tot de conclusie gekomen dat nu het moment is aangebroken. Door corona hebben we lang niet gevoetbald en kunnen we straks letterlijk en figuurlijk opnieuw beginnen.”

Binnen de vereniging is er onderzocht of het eerste team op de zondag nog wel toekomst had en die vraag werd met nee beantwoord. Veel clubs uit de regio zijn eerder al naar de zaterdag gegaan en daardoor speelde HDS tegen ploegen uit Amersfoort en bijvoorbeeld Arnhem. ,,We moesten steeds verder reizen en bij uitwedstrijden kwam een handjevol toeschouwers kijken. Daarnaast ziet de jeugd geen toekomst meer in prestatief zondagvoetbal. Al deze redenen speelden mee in de afweging om de knoop nu door te hakken.”

Tegenwoordig begint de stapavond pas om 0.00 uur. Dan ben je zondag om 14.00 uur echt niet fit voor een wedstrijd

STAPAVOND In het eerste team van HDS lopen nu enkele ervaren krachten rond en omdat zij mogelijk binnenkort stoppen, heeft de club aanwas vanuit de eigen jeugd nodig. De voetbalvereniging uit Leersum denkt deze te kunnen behouden door naar de zaterdag te gaan. ,,Zaterdag is stapavond”, lacht Matthijs. ,,Alleen vroeger gingen ze om 00.00 uur naar huis en nu gaan ze dan pas naar de kroeg. Dan ben je echt niet zondagmiddag om 14.00 uur fit voor een wedstrijd. Dat is nou eenmaal de realiteit en daar moet je je ogen niet voor sluiten.”
Bang om toeschouwers te verliezen is de voorzitter niet. Dit kan hij zeggen doordat het onderzoek van de technische commissie dat ook niet laat zien. ,,Natuurlijk is het wennen, maar HDS blijft HDS. Een gezellige dorpsclub waar iedereen welkom is.”

STREEKDERBY’S HDS blijft na de gemaakte beslissing een zaterdag- en zondagvereniging; de overige senioren die nu op zondag spelen blijven namelijk gewoon op zondag actief. ,,Onze technische commissie hoopt een onder de 23-elftal te realiseren, waardoor de jeugd van Onder de 19 in dat team kan proeven aan het seniorenvoetbal. Op die manier is de stap naar het eerste team minder groot.”

Waar de voorzitter vooral naar uitkijkt, zijn de streekderby’s. Toen het nieuws van HDS naar buiten kwam, reageerden voetballers van omliggende enthousiast. ,,We gaan uitkomen in de vierde klasse zaterdag en zullen tegen veel clubs uit de regio spelen. Dat is natuurlijk veel leuker; voor de spelers en voor de supporters. Je moet weer tegen bekenden voetballen en kan na afloop gezamenlijk een biertje gedronken worden. Dat is toch prachtig?”

Dat is natuurlijk veel leuker; voor de spelers en voor de supporters

CORONACRISIS Het veranderen van speeldag is niet het enige dat anders gaat zijn als spelers volgend seizoen op de velden van HDS lopen. Zo is de club bezig met LED-verlichting en deze lijkt er nu daadwerkelijk te komen. ,,We hopen in de zomervakantie te beginnen. Samen met de gemeente en andere partijen hebben we dit kunnen realiseren en dat is een goede stap. Op mijn bucketlist stond namelijk wél verduurzaming.”

De kosten van dit project worden niet door de club gemaakt. Sterker nog; ze houden er mogelijk geld aan over doordat ze een prijsvraag wonnen. ,,En dat geld is nodig om ons spaarpotje weer aan te vullen”, aldus Matthijs. ,,Deze is namelijk redelijk leeg. We kunnen ons hoofd nog wel boven water houden, maar het is wel zaak om het potje weer gevuld te krijgen. Hoe we dat gaan doen? In ieder geval niet door de contributie fors te verhogen. De leden hebben al zo lang niet kunnen voetballen... dan is het niet fair om meer te vragen.”

Het jaarlijkse volleybaltoernooi kan daar echter wel voor zorgen: ,,Maar”, sluit Matthijs af. ,,Eerst als personen allemaal gezond door deze corona-crisis komen.”

door Jeroen van der Veer

Dit artikel wordt u gratis aangeboden door de redactie van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant. Wilt u toegang tot meer artikelen? Wordt dan abonnee van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant! Kijk dan hier.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (4): ‘Misschien hebben we het niet willen zien aankomen’ 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Kinderboerderij woest vanwege gedumpte konijnen: ‘Diertjes overnemen gaat niet zomaar’ 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (3): ‘Als je het mij vraagt komt het petroleumstel terug’ 1 okt, 16:00
PREMIUM
Afbeelding
Studentenhuizen op de Heuvelrug 1 okt, 12:51
PREMIUM
Afbeelding
Nieuwe speeltuin Beelaerts van Bloklandstraat: ‘Dit is een primeur voor onze gemeente’ 1 okt, 07:04
PREMIUM
Afbeelding
Gemeenteraad akkoord met bouwplan Sportlaan Driebergen 30 sep, 18:11
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (2): ‘Een revolutie of burgeroorlog is niet ondenkbeeldig’ 30 sep, 16:00