Mark de Graaf heeft z'n hardloopschoenen klaarliggen voor de Heuvelrugloop.
Mark de Graaf heeft z'n hardloopschoenen klaarliggen voor de Heuvelrugloop. Monique José Timmermans

Opwarmen voor de jaarlijkse Heuvelrugloop

22 maart 2018 om 17:28 Sport/sport

MAARN ,,Hardlopen verspreidt zich als een koortsvirus door het bedrijf sinds we de sponsoring van de Heuvelrugloop op ons hebben genomen", vertelt Mark de Graaf van Cow Hills Retail. Het bedrijf is een jaar geleden verhuisd naar de voormalige kerk aan de Ted Visserweg. ,,Nu we hier in Maarn gevestigd zijn, doen we ook als bedrijf mee in het dorp."

Monique José Timmermans

Iedere dinsdagavond wordt er onder begeleiding getraind, onder de nieuwe start- en finishboog – uiteraard met koeienvlekken – staan straks zeker 25 medewerkers van Cow Hills aan de start. ,,We hebben samen een hardloopapp en daarin meldt iedereen fanatiek welke afstanden hij gelopen heeft. Dan wil je niet achterblijven. Vanaf het moment dat je je inschrijft voor de Heuvelrugloop, gaat er een knop om en ga je trainen. Ik heb het ook nog eens tegen iedereen geroepen, dus binnen een uur was er geen weg terug."

TRAINING Bert van den Berg is zelf een fanatiek hardloper en binnen de organisatie van de Heuvelrugloop - dit jaar op zaterdag 16 juni - verantwoordelijk voor het parcours. ,,Trainen is echt belangrijk, het voorkomt blessures. Maar ook slim trainen moet je leren. Dat beetje techniek en de kennis over het opbouwen en verdelen van je energie over de afstand helpt enorm." Vanaf 24 april start er daarom vanaf SVMM op acht dinsdagavonden een trainingsgroep via hardlopenisleuk.nl. Deze training is gericht op de 4,2 en 10 kilometer loper en geschikt voor zowel de beginnende als geoefende loper. In de cursus is ook een parcoursverkenning opgenomen. ,,Dan weet je dat er een vals plat komt, want dat kan anders een enorme dreun geven", weet De Graaf.

BEWEGING ,,Het is toch fantastisch dat je met één evenement een heel dorp weken in beweging krijgt", lacht Van den Berg. ,,Zo wordt het heel vitaal hier." En dan zijn niet alleen de lopers actief. Ook nog eens honderd vrijwilligers gaan in benen, bedrijven doen mee en supporters staan langs het parcours met water en om aan te moedigen. ,,Dat geeft je echt vleugels tijdens de laatste kilometers naar de finish." En zo blijft de Heuvelrugloop het grootste jaarlijkse evenement voor en door Maarn/Maarbergen.

CENTRUM In het centrum wordt het zeker gezellig. Diverse bedrijven zetten een tent neer voor hun lopers met aanhang. Ook de middenstand doet mee met hapjes en drankjes. Rond het 5-Meiplein speelt bovendien een dweilorkest en een groepje van Harmonie-orkest Manderen zorgt voor de nodige muziek.

INSCHRIJVEN ,,Er zijn al 30 procent meer aanmeldingen dan normaal rond deze tijd", weet Van den Berg. ,,Men zegt dat het het mooiste parcours van Nederland is."  Voorzitter Evert de Boer vult aan: ,,Zeker de lopers van de halve marathon komen overal vandaan. Het maximale aantal deelnemers van 1000 maakt de loop aantrekkelijk. Het wordt niet te massaal." Groeien naar een groter deelnemersveld is uitgesloten. ,,Dat kan het centrum niet aan, meer mensen mogen ook de grond van verschillende eigenaren niet betreden en we hechten veel waarde aan de veiligheid. EHBO en punten die de ambulance in de bossen kan bereiken zijn allen in kaart gebracht en bekend bij de vrijwilligers langs de route."

JEUGDLOOP De Boer verwacht ook veel van de jeugdloop dit jaar. ,,Anders dan andere jaren is de Heuvelrugloop nu niet aansluitend aan de Avondvierdaagse. We gaan de jeugdloop actief promoten en hopen daar op een enthousiast deelnemersveld van ruim 100. Lees er in mei meer over in deze krant."

AANMELDEN Inschrijven als hardloper of als vrijwilliger tijdens de Heuvelrugloop op zaterdag 16 juni kan via de website van het hardloopevenement: heuvelrugloop.nl.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie