De Nederlandse delegatie in Finland.
De Nederlandse delegatie in Finland. Paul Beduel

Padel wint aan populariteit

Sport/sport

DRIEBERGEN Bij een internationale padelwedstrijd in Finland zijn diverse Driebergenaren in de prijzen gevallen. In vijf van de zes categorieën waren de Nederlanders succesvol op het toernooi dat niet alleen sportief was, maar ook werd gekenmerkt door gezelligheid.

Danny van der Linden

Padel is een snelgroeiende sport in Nederland. De sport is overgewaaid uit Zuid-Amerika en via Spanje naar Europa gekomen. Inmiddels wint de combinatie tussen tennis en squash in ons land snel aan populariteit. Het meest in het oog springen de glazen wanden waarmee het padelveld wordt omgeven. Deze wanden worden in het spel actief gebruikt waardoor de bal onverwachte wendingen maakt. Het racket is iets groter dan een tennisracket.

In Utrecht werd vorig jaar de honderdste padelbaan van Nederland geopend door voetbaltrainer Guus Hiddink die groot liefhebber van de sport is. Ook in Driebergen zijn er Padelspelers te vinden. Zij wonnen onlangs in Finland internationale wedstrijden.

PADELBOND Eén van de deelnemers was Paul Beduel (52). ,,Het is moeilijk in te schatten hoeveel mensen aan padel doen in Nederland. Ik denk dat het er zo'n twintigduizend zijn", vertelt hij. ,,Ik ben penningmeester van de padelbond, maar er zijn ook spelers aangesloten bij de tennisbond, want steeds meer tennisverenigingen hebben een padelbaan."

Beduel heeft jarenlang aan tennis gedaan, maar blessureleed gooide roet in het eten. ,,Padel is minder blessuregevoelig", zegt hij. ,,Ook vind ik het leuk dat het een sociale sport is. Je speelt twee tegen twee. Maar er is nog een leuk weetje: een rally duurt bij padel langer dan bij tennis. Daardoor wordt er in je hoofd een stofje aangemaakt waardoor je nog meer plezier krijgt. Daar is onderzoek naar gedaan."

ARTIC CUP,,In Finland deden we voor de tweede keer mee aan de Artic Cup", vertelt Paul Beduel. ,,Op het toernooi speelden we tegen padelspelers uit Finland, Denemarken, Duitsland en België." Er waren zes categorieën verdeeld op leeftijd. Vijf van deze categorieën hebben we gewonnen.

Hester Witvoet uit Driebergen won in de categorie 45+ voor vrouwen." Mede-Driebergenaar Ronald Beduel (en broer van) won in de categorie 45+ voor mannen. ,,Zelf was ik succesvol op de mannencategorie 50+", aldus Paul Beduel.

Het toernooi begon op vrijdagmiddag met de poulewedstrijden. ,,Daarna hebben we gezamenlijk gegeten", vertelt Paul. ,,Op zaterdag was het tijd voor de volgende rondes en zijn we naar de sauna geweest en hebben we gezwommen in ijswater. Het was 2,5 graden koud!"

De zondag stond in het teken van de finales. ,,Dat we zo succesvol waren is mede te danken aan de voorzitter van onze bond", legt Beduel uit. ,,Hij komt uit Argentinië en doet al sinds de jaren '80 aan padel. Zijn ervaring is heel waardevol. We leren veel van hem dat van pas komt tijdens wedstrijden."

HOENDERDAAL Mensen die kennis willen maken met padel kunnen een kijkje nemen op de website van de padelbond (www.padelbond.nl) of contact opnemen met Healthcenter Hoenderdaal waar ook een padelbaan aanwezig is.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 16 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04