Afbeelding
Pauw Media

‘Zwemmen lijkt een taboe bij beleidsmakers’

Overig Coronavirus

HEUVELRUG Waar scholen weer (deels) open zijn, sporten in de buitenlucht weer mogelijk is voor iedereen tot 27 jaar en ook meer winkels onder voorwaarden weer meer open mogen, blijven onder meer de zwembaden voorlopig nog hermetisch afgesloten. Onbegrijpelijk, vindt de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid: ,,Meer en meer wordt duidelijk dat er een taboe hangt rond zwembaden.”

De NSWZ strijdt al maanden voor het openen van zwembaden, te beginnen met zwemles. ,,De vraag die hardop gesteld wordt is of beleidsmakers de zwembaden, zwemlessen en kinderen zijn vergeten, of dat ze bang zijn voor iets anders”, zegt Shiva de Winter, voorzitter van de NSWZ. ,,De warme benauwde ruimtes zouden niet hygiënisch zijn. In België bewijzen wetenschappers en de Zwemfederatie het tegendeel: daar worden ze door de desinfectie van het zwemwater en de extreme luchtverversing aangemerkt als buitenlocatie. In Frankrijk, Zwitserland en Engeland zijn de zwembaden voor jeugd geopend. Ik vraag me af wat Nederland tegenhoudt.”

VERKEERD BEELD Wat maakt het dat er in Nederland anders over een zwembad wordt gedacht? De Winter kan ook alleen maar gissen: ,,De fobie over het wel of niet verspreiden van het Covid-19 virus in een zwembad neemt de overhand, zonder goede onderbouwing. De NSWZ gaat er niet van uit dat beleidsmakers de zwembaden zijn vergeten, maar wel dat er met een verkeerd oog naar wordt gekeken. Wetenschappers zoals Maarten Keuten van de TUDelft hebben al meerdere malen gewezen op de veilige werkwijze in zwembaden.”

BRENGEN EN HALEN Een ander argument rond het tegenhouden van zwemlessen is de verkeersstromen van ouders. ,,Het klopt dat kinderen naar zwemles brengen en halen extra verkeersstromen met zich meebrengt. Maar in mijn ogen verdient de zwemveiligheid net als winkels, kappers en basisscholen een kans om zich ook te bewijzen”, aldus De Winter.

Laat de wijsheid overheersen en laat het kabinet hun beeld verruimen voor kinderen. Een zwembad is niet eng

WACHTLIJSTEN Eerder deze week was er ook al aandacht voor de groeiende wachtlijsten. ,,Zwemles ligt na de derde lockdown nu weer bijna 11 weken stil. 300.000 zwemleskinderen zitten thuis en hun leerproces staat stil. De wachtlijsten stijgen zo explosief hard dat dit een jaren-proces word dit enigszins bij te werken. Gevolg is een latere leeftijd dat kinderen voor hun diploma kunnen starten en aankomende zomer grote zorgen over het niveau van de zwemmers met en zonder diploma. Dit door de weinige zwemuren die kinderen hebben kunnen maken”, vervolgt De Winter. 

Om meer aandacht voor het onderwerp te krijgen zijn vorige week alle burgemeesters van Nederland aangeschreven of zij zich naast versoepelingen voor de horeca en activiteiten voor jongeren ook willen uitspreken vóór zwemles.

SUPERBELANGRIJK De NSWZ streeft er naar zo snel mogelijk de zwembaden te openen, om te beginnen met zwemles. ,,Zwemveiligheid is de basis van de opvoeding van een kind. De uitdaging wordt om naast techniek ook de conditie van kinderen op peil te krijgen. Zwemmen is een topsport waar veel spieren gebruikt worden die je ergens anders niet gebruikt. Tijdens zwemles is dit voor kinderen superbelangrijk. Laat de wijsheid overheersen en laat het kabinet hun beeld verruimen voor kinderen. Een zwembad is niet eng.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30