Een spelletje spelen, wat creatiefs doen of juist helemaal niks. Alles kan en niks moet tijdens de Zoute Inval
Een spelletje spelen, wat creatiefs doen of juist helemaal niks. Alles kan en niks moet tijdens de Zoute Inval Wilco Willemse

Zoute Inval zorgt voor ontmoeting

4 januari 2023 om 12:55

'Een vonkje leidt tot vuur als mensen elkaar ontmoeten'

AMERONGEN Nee, het is geen spelfout. Deze inval is niet zoet, maar zout, verwijzend naar De Bibliotheek Z-O-U-T waar de letters staan voor Zuid Oost Utrecht. In verschillende dorpen is er al een Zoute Inval in de bibliotheeklocaties, maar in Amerongen was dat tot voor kort nog niet zo. Daar is nu verandering in gekomen, elke dinsdag is iedereen welkom tussen 10.00 en 12.00 uur.


Wilco Willemse

‘Het is daar de zoete inval’ verwijst naar een plaats waar iedereen welkom is en gastvrij onthaald wordt. Dat past uitstekend bij wat Bart en Simonetta voor ogen hebben met de activiteit op dinsdagochtend: ,,Niet moet en alles mag”, vertelt Simonetta. Zij werkt voor Stichting Sociale Dorpsteams als sociaal makelaar en trekt de kar samen met Bart die op locatie Amerongen voor De Bibliotheek Z-O-U-T werkt. Bart: ,,Net voor corona kwam hadden we de plannen klaar liggen om ook in Amerongen weer te starten met een Zoute Inval en nu werd het tijd ze weer uit de koelkast te halen.”

Bart raakte in gesprek met de sociaal makelaar van het dorpsteam: ,,Eerst was dat met Marieke en de laatste periode met Simonetta. Zij hebben me gevraagd wat ik nodig heb om deze activiteit succesvol op te zetten en helpen daar bij. De samenwerking is heel prettig, we vullen elkaar goed aan.”


ONTMOETING Als sociaal makelaar probeert Simonetta van den Berg in kaart te krijgen waar mensen elkaar ontmoeten en vraag en aanbod bij elkaar te brengen: ,,Want dat is in deze tijd juist zo belangrijk, dat er ontmoeting plaatsvindt. We drinken hier een kop koffie met ellkaar, doen een spelletje of iets creatiefs. Maar de ontmoeting staat voorop. Waar mensen elkaar tegenkomen, of dat nou tijdens een wandeling is of bij zoiets als de Zoute Inval, ontstaan de mooiste gesprekken. En een vonkje leidt er tot vuur, waarmee ik wil zeggen dat er ideëen geboren, opgepakt en uitgewerkt worden. ‘Oh, je zoekt iemand om je naar de fysio te brengen? Haal ik je toch even op…’ of ‘Oh, voel je je niet fijn vandaag? Zal ik even langskomen en meteen een boodschap doen?’, dat zijn typische voorbeelden van wat er gebeurt in groepen.”


ALLEMANSWAARD Wekelijks ontmoet een vast clubje van zo’n zes mensen elkaar in Allemanswaard, één er van is Gerda: ,,Het is fijn dat dit soort plekken er zijn. Gewoon om ergens heen te kunnen. Ik kom niet per se om spelletjes te spelen of een andere activiteit te doen. Gewoon even een gesprek met iemand hebben, kop koffie of thee drinken is al heel waardevol.” Dat beaamt Marianne: ,,Ik ga ook naar de Zoute Inval in De Binder in Leersum op donderdag, daar draait dat al jaren. Daar zijn groepen aan het klaverjassen of aan het breien en biljarten.” Beide dames hopen dat zich snel meer mensen gaan aansluiten op dinsdagochtend.


PROLOOG De Zoute Inval is in Allemanswaard. ,,Dit is natuurlijk de ontmoetingsplek bij uitstek in Amerongen. We zijn aan het kijken wat de juiste plek is voor de Zoute Inval in het gebouw”, aldus Bart.

,,In de ontvangsthal staat een grote leestafel, maar die is niet echt geschikt. We kunnen kijken of we in de bieb een ruimte kunnen creëren. Vandaag zitten we in de Proloog, het horecadeel in Allemanswaard en dat is eigenlijk ideaal. Zo kunnen we de mensen ook gastvrij ontvangen. We zijn dan ook heel blij dat we hier welkom zijn.”


[Deelnemen aan de Zoute Inval in Amerongen? Loop gerust binnen op dinsdagochtend. Aanmelden hoeft niet.