Nanda met haar zoontje Joep: ,,Samenwerken biedt ongekende mogelijkheden.
Nanda met haar zoontje Joep: ,,Samenwerken biedt ongekende mogelijkheden." John Beringen

Wijkgericht verduurzamen werkt: ‘Samenwerken biedt ongekende mogelijkheden’

5 januari 2023 om 07:41 Duurzaamheid

DRIEBERGEN Als mensen in een straat of in een wijk in hetzelfde soort huizen wonen, is verduurzamen, isoleren en besparen eenvoudiger en goedkoper als men zich daar gezamenlijk over buigt. Een gesprek met Nanda Vrieling, die samen met haar man Tim en zoontjes Joep en Sam op de Warande woont en die in deze context het spreekwoord ‘twee weten meer dan één’ in alle opzichten bewaarheid ziet. 

,,We wonen nu anderhalf jaar op de Warande”, laat ze weten. ,,Dit huis dateert uit 1979; in die tijd speelde het klimaat en de energiecrisis nog niet zo nadrukkelijk als nu, wat tot uitdrukking komt in de bouwwijze van toen, maar inmiddels zijn in deze woning de spouwmuren geïsoleerd, er is een hybride waterpomp en er liggen zonnepanelen op het dak. Dat zijn al behoorlijke stappen als het gaat om het verduurzamen, maar je kunt nog zoveel meer doen. En dat gaat beter als je samen aan de slag gaat. Sommige dingen liggen zo voor de hand dat je er overheen kunt kijken.” 

SAMENWERKEN Veel huiseigenaren op de Warande sloten zich aan bij een app-groep waardoor iedereen zich op de hoogte kan stellen van de mogelijkheden die er bestaan op het gebied van verduurzamen. ,,Zo kun je niet alleen veel kennis en ervaring delen, maar ook kosten besparen”, vertelt Vrieling. ,,Neem nou bijvoorbeeld zonnepanelen. Als je daar niet in thuis bent, zie je door de bomen het bos niet meer. Zo iets is een behoorlijke investering en dan wil je natuurlijk wel weten welk type panelen je het beste kunt laten installeren. Dan zie je dat er altijd wel iemand is uit de app-goep die daar meer van weet of zich daar in heeft verdiept. We hebben trouwens ook contact gehad met Heuvelrug Energie. We werden allemaal uitgenodigd om uitgebreid voorlichting te krijgen over deze materie.” 

SOCIAAL ASPECT Vrieling vertelt dat de app-groep niet alleen in praktische zin veel betekent, maar dat die ook een sociaal aspect heeft. ,,Door de gemeenschappelijke intentie die je hebt, zorgt het er ook voor dat je geen volslagen onbekende meer bent voor elkaar”, verduidelijkt ze. ,,Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand een ladder nodig heeft en die kan dan geleend worden bij een buurman of een overbuurman. En je ziet ook tal van wederdiensten ontstaan. Het gebeurt ook wel dat mensen bij elkaar op de koffie gaan waarbij dan even wordt bijgepraat. Dat is toch een heel prettig neveneffect.” 

BIODIVERSITEIT Nanda en Tim hebben zich ook gebogen over de biodiversiteit. ,,Dat is ook een belangrijk punt waarmee kunt bijdragen om de wijk groen en klimaatbestendig te maken”, merkt ze op. ,,Zo hebben we groen aangebracht op het dak van de carport. Dat brengt het voordeel met zich mee dat er geen water op het dak blijft staan en dat het in de zomer ook wat verkoeling brengt.” Ze wijst nu op de tuin: ,,Toen we hier kwamen wonen, was de tuin voor het grootste deel betegeld. Die hebben we weggehaald en planten gepoot. Zo kan het water in de grond zakken.” 

PLANTEN Voor het kiezen van de planten hadden ze wel een beetje ‘bijscholing’ nodig. ,,Je bent in eerste instantie geneigd om planten te poten die je mooi vindt, maar het moet natuurlijk ook praktisch zijn. We hebben daarvoor ons licht opgestoken bij ‘Heuvelrugtuinen’ die ons uitstekende adviezen gaf. Niet alleen wisten we toen welke inheemse planten het beste bij de tuin pasten maar ook waar we die het beste konden poten. 

En als je een regenton plaatst, kun je water verzamelen waarmee je de tuin kunt besproeien in tijden van droogte. En ze hadden ook nog een mooie tip voor mensen die geen groene vingers hebben of voor wie werken in de tuin niet tot een favoriete bezigheid behoort: als je wil verharden, kies dan voor een verharding die water doorlaat.” 

TEVREDEN Ze blikt tevreden terug op de afgelopen anderhalf jaar dat ze in Driebergen woont. ,,Als je samen aan de slag gaat, kun je zoveel meer bereiken; dat is nu wel aangetoond. Deze aanpak heeft trouwens ook navolging gekregen op de Sperwerkamp”, besluit ze met een brede glimlach.

Door John Beringen