Afbeelding
Afbeelding van Carl via Pixabay

Lokaal afsteekverbod massaal genegeerd

4 januari 2023 om 09:09 Politiek

HEUVELRUG Ondanks het lokale vuurwerkverbod werd tijdens de jaarwisseling op sommige plekken net zoveel geknald en afgestoken als voorheen. Vooral in de Driebergse Groenhoek liep het uit de hand en moest de ME ingrijpen. Het plaatselijke afsteekverbod was een ,,mislukking waar niemand gelukkig van wordt”, schreef VVD-raadslid Tim Rooijakkers enkele dagen na de jaarwisseling op Twitter. 

Burgemeester Frits Naafs, die verantwoordelijk is voor de openbare orde in de Heuvelrugdorpen, had voor de ongeregeldheden in de Groenhoek al een noodbevel in zijn achterzak. Eerder liet hij weten cameratoezicht in deze wijk te overwegen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie bedankte Naafs de politie, brandweer, gemeentemedewerkers en andere hulpverleners voor hun inzet tijdens oud en nieuw.

VOOROP LOPEN Over het nut van het lokale verbod, blijven de politieke meningen verdeeld. In februari vorig jaar besloot de gemeenteraad om het afsteken van consumentenvuurwerk in de ban te doen. Daarmee is Utrechtse Heuvelrug één van de twaalf Nederlandse gemeenten met een afsteekverbod. Volgens D66-wethouder Karin Oyevaar betekent voorop lopen echter niet, dat de gemeente daarmee het vuurwerk daadwerkelijk kan uitbannen. 

De verkoop van bepaalde vuurwerksoorten blijft immers toegestaan, zolang de landelijke overheid niet ingrijpt. Alle ogen zijn daarom gericht op Den Haag. De tegenstanders van consumentenvuurwerk zijn ervan overtuigd, dat ze uiteindelijk aan het langste eind zullen trekken. ,,We staan aan het begin van een discussie die zal eindigen met een algeheel landelijk verbod”, aldus wethouder Oyevaar. ,,Dat kan niet anders als je hulpverleners en oogartsen hoort.”

LUIDRUCHTIG Intussen lijkt er voor de gemeenteraadsfracties die een jaar geleden achter het lokale afsteekverbod stonden, geen reden om op hun schreden terug te keren. ,,Op naar een landelijk verbod en hopelijk steeds minder overlast voor mens, dier en milieu”, aldus raadslid Francie van der Velde van BVHlokaal. Haar partij was initiatiefnemer van het verbod. Volgens haar gaat het bij de vuurwerkfans om ,,een luidruchtige minderheid die steeds kleiner wordt”.

Door Michiel Schaaij