Mike Zoombelt: ,,Ondanks de grote vangsten zal er nog heel veel illegaal en zwaar vuurwerk circuleren."
Mike Zoombelt: ,,Ondanks de grote vangsten zal er nog heel veel illegaal en zwaar vuurwerk circuleren." John Beringen

Inleveractie vuurwerk succesvol

30 december 2022 om 18:26 Activiteiten

DOORN Inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug konden donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur straffeloos consumentenvuurwerk of ander illegaal vuurwerk inleveren achter het Doornse Cultuurhuis. Een gesprek met Mike Zoombelt die het illegale materiaal in ontvangst neemt.

Zoombelt is werkzaam bij het bedrijf Leenmans Speciaalwerken dat onder meer is gespecialiseerd in het traceren van niet ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog, het bergen van vliegtuigwrakken en bodemonderzoek. In opdracht van de gemeente wacht hij geduldig af op wat er mogelijk wordt ingeleverd. Inmiddels is het 11.00 uur geworden. ,,Tot nu toe heeft iemand een paar signaalfakkels gebracht”, laat hij weten. ,,Die worden gebruikt op vaartuigen om bijvoorbeeld aan te geven dat men in nood zit. Je kan daarbij onder andere denken aan de situatie dat de motor is uitgevallen is en het vaartuig daardoor stuurloos is geworden. Deze fakkels bleken over de datum te zijn en de eigenaar was blij dat hij ze hier kon afgeven.”

KLEINE OOGST  Zoombelt vermoedt dat dit de hele ‘oogst’ zal blijken te zijn. ,,Ga maar na”, merkt hij op, ,,iemand die illegaal vuurwerk heeft gekocht, is duidelijk een liefhebber en die zal dat niet zomaar komen brengen.” Zijn woorden zouden echter gelogenstraft worden; een kwartier later meldt de eerste bezoeker zich met een doos cobra’s, niet lang daarna gevolgd door iemand die twee zogenaamde ‘champignons’ komt brengen; een stuk vuurwerk dat de slagkracht van een bom heeft. Burgemeester Naafs zou later hierover opmerken: ,,Als zo iets hier af zou gaan, zouden alle ruiten van het Cultuurhuis en in de verdere omgeving aan diggelen zijn gegaan.” Tegen twaalf uur wordt de balans opgemaakt: ruim twintig kilo zwaar vuurwerk. ,,Ik had dit niet verwacht”, merkt Mike op. ,,Dit spul wordt in ieder geval niet afgestoken op de Oudejaarsavond; ik heb hier niet voor niets gestaan.” 

,,Wat is illegaal vuurwerk precies? Zoombelt: ,,In de eerste plaats natuurlijk al het vuurwerk dat je in het buitenland kunt kopen en dat hier niet is toegestaan. Cobra’s en strijkers zijn daarvan de bekendste voorbeelden. Daarnaast praten we ook over vuurwerk dat tot voor kort nog toegestaan was en nu ook is verboden. In de eerste plaats gaat het over knalvuurwerk; rotjes dus als kanonslagen, astronauten, piraatjes, enzovoorts. Het zijn allemaal bekende namen voor de kenners. Maar ook vuurpijlen en thunderflashes zijn niet meer toegestaan. Een thunderflash is een buisje dat je rechtop zet en dat, eenmaal aangestoken, een rotje lanceert dat vervolgens in de lucht ontploft. De achterliggende gedachte is dat een fles met daarin een vuurpijl of een thunderflash kan omvallen waardoor de knal ergens in een menigte plaatsvindt met alle gevolgen van dien. Jaren geleden werd hiertoe al een aanzet gegeven doordat het ‘onvoorspelbare vuurwerk’ uit de markt werd genomen. De wat ouderen onder ons zullen zich nog wel de zogenaamde ‘gillende keukenmeid met knal’ kunnen herinneren. Dat was een staafje, ongeveer ter grootte van een balpen. Als je die aanstak vloog dat stuk vuurwerk met veel gefluit weg. Je kon met geen mogelijkheid voorspellen welk traject die zou gaan afleggen, maar de klap die uiteindelijk volgde, was niet mis. Als je dat in je gezicht kreeg,was de ramp niet te overzien.”

VUURWERKVERBOD ,,Nu heb ik gehoord dat er op oudejaarsavond in de gemeente Utrechtse Heuvelrug een vuurwerkverbod geldt, maar ik vermoed dat je evengoed nog wel heel zware klappen zult horen. Als je ziet hoeveel illegaal vuurwerk er al in beslag is genomen... je praat dan echt over honderden tonnen die zijn onderschept. Maar er zal evengoed nog heel veel van dat zware materiaal tussen de controles door zijn geglipt.” Hij kikt op zijn horloge en constateert dat zijn dienst er op zit. ,,Ik wens iedereen een fijne en veilige jaarwisseling en een heel gelukkig 2023”, besluit hij, om vervolgens in de auto te stappen.