Afbeelding
Pixabay

Heuvelrug wil uiterlijk in 2024 van start met Omgevingswet

29 december 2022 om 14:06 Politiek

HEUVELRUG De nieuwe Omgevingswet moet uiterlijk 1 januari 2024 in werking treden. Dat schrijft het Heuvelrugcollege in een brief aan de gemeenteraad. Nog verder uitstellen is onwenselijk, dat zou de geloofwaardigheid richting inwoners en bedrijven aantasten, aldus burgemeester en wethouders. Bovendien moet de motivatie van ambtenaren hoog gehouden worden. 

De Omgevingswet voegt tientallen regels voor ruimtelijke ontwikkeling en bouwprojecten samen. Dat maakt het voor inwoners en projectontwikkelaars makkelijker om met hun plannen van start te gaan. Oorspronkelijk zou de nieuwe wet in 2017 worden ingevoerd. Maar door softwareproblemen en de corona-pandemie werd de invoering al vijf keer uitgesteld, de laatste keer tot juli 2023.

DUIDELIJKHEID Over de definitieve datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet moet echter nog in de Tweede en Eerste Kamer worden gestemd. Omdat de meeste gemeenten na dat besluit nog minimaal een half jaar voorbereidingstijd nodig hebben, zou 1 januari 2024 de eerst mogelijke invoeringsdatum zijn. Het Heuvelrugcollege zegt dat er nu eindelijk maar eens duidelijkheid over de inwerkingtreding moet komen.

Anders zijn we niet meer geloofwaardigZORGENKINDJE Het zorgenkindje van de Omgevingswet is het digitale loket DSO, waarop de gemeentelijke computersystemen aangesloten moeten worden. Dat systeem zou nog steeds niet stabiel werken. Zonder DSO kunnen overheden geen informatie uitwisselen, vergunningaanvragen ontvangen en omgevingsdocumenten publiceren.

EERSTE HULP Maar volgens het Heuvelrugcollege zullen er na de daadwerkelijke inwerkingtreding van de Omgevingswet ,,altijd kinderziektes of ongemakken voor aanvragers en medewerkers zijn”. Utrechtse Heuvelrug denkt daarom, net als andere gemeenten in de regio, na over het inrichten van een ‘Eerste Hulp Bij Inwerkingtreding’.  

GELD OVER Intussen geeft het mogelijke uitstel tot 2024 ambtenaren meer tijd om te oefenen en leren, zo schrijft het college aan de Heuvelrugpolitiek. Extra kosten brengt dat op korte termijn niet met zich mee. Naar verwachting kan het uitstel binnen de vastgestelde begroting voor 2023 worden gedekt. Van het budget voor het afgelopen jaar is zelfs geld overgebleven. 

door Michiel Schaaij