Doenja Sinke afgelopen weekend in Sittard.
Doenja Sinke afgelopen weekend in Sittard. Robert Hendriksen

‘Ik ging voor [het podium] en dat is gelukt op het NK'

24 november 2022 om 08:17

Na vier competitiewedstrijden en maandenlange trainingen kwam de nationale klimtop op 19 november samen voor de ontknoping van het leadseizoen tijdens het Nederlands Kampioenschap sportklimmen, officieel het Petzl NK Lead 2022 geheten.

In de Sittardse klimhal IVY climbing ging het om de nationale medailles. Brons was dus het resultaat voor de 16-jarige jongedame uit Driebergen. ,,Met het resultaat ben ik op zich wel blij, maar qua uitvoering ging het helaas wel wat minder dan gehoopt. Het duurde allemaal iets te lang voordat ik in een flow zat én ik maakte een domme fout waardoor er ook niet méér in zat dan deze derde plek.” 


HAAKJE GEMIST Ze miste een haakje. Of het de spanning van het NK was, durft ze niet te zeggen. ,,Ik denk zelf eigenlijk van niet, omdat het meer een inschattingsfout was. Uiteindelijk was het gelukkig wel voldoende voor een bronzen plak. Ik was toch wel opgelucht omdat ik er vooraf helemaal voor ging. Maar ja, ik heb niet helemaal alles geleverd wat ik kon geven.” 

Sinke begon ongeveer negen jaar geleden met klimmen, daarbij aangestoken door haar moeder. Al gauw vond ze het zo leuk én bleek ze er zoveel talent in te hebben dat ze aan wedstrijden mee ging doen. Dat doet ze op allebei de onderdelen van het sportklimmen, het lead en het boulderen. Ze legt zelf de verschillen uit. ,,Het lead is met een touw, het boulderen zonder, dat is de kortste uitleg. Met lead kom je ook veel hoger en dat maakt het spectaculair. Lead is voor mezelf het beste onderdeel. Het is meer technisch klimmen en dat ligt me wel. Voor het boulderen heb je meer kracht nodig.” 

Ze behoort inmiddels dus tot de nationale top, maar is het beklimmen van de internationale top ook iets dat in haar hoofd zit? ,,Nee, dat niet per se. De sport is klein in Nederland en ik doe ook niet aan zoveel internationale wedstrijden mee. De Olympische Spelen over twee jaar in Parijs is ook niet zo heel realistisch. Daar houd ik me eerlijk gezegd dan ook niet zo mee bezig. Echt kans zou ik denk ik ook niet maken hoor.”

,, Ik was toch wel opgelucht omdat ik er vooraf helemaal voor ging. Maar ja, ik heb niet helemaal alles geleverd wat ik kon geven

GROEI Hoe staat het met de sport in algemene zin? De klimsport blijft groeien, zeker nu de sport als gezegd dus onderdeel is van de Olympische Spelen. Ook op Nederlandse bodem klimt de populariteit naar een nieuw niveau, zowel recreatief als op wedstrijdniveau. Tijdens het Nederlands kampioenschap gingen de beste klimmers van Nederland met elkaar de strijd aan om de nationale titel. De wedstrijd bestond uit een finale voor dames en heren. Tijdens het Petzl NK Lead 2022 ging het erom welke klimmer er het verst in de route kwam in zes minuten klimtijd. De klimmers trotseerden deze routes van de befaamde routebouwer Arlen Strengers met ondersteuning van internationaal talent Jan Šolc. De routebouwers hadden als opdracht zo te bouwen dat maximaal één klimmer de top behaalt. Toch kan het zo zijn dat niemand de top haalt, of juist meerdere klimmers. In het laatste geval bepaalde de klimtijd wie er won.



IVY climbing, daar waar het NK plaatsvond, is een multifunctioneel klimcentrum, gelegen in Sittard. Sinds oktober 2013 beschikt IVY climbing over het grootste en meest complete klimcentrum van de Euregio, met 1400 vierkante meter klimwand, 300 vierkante meter boulderwand en één van de twee Nederlandse IFSC (International Federation of Sports Climbing) speedklimwanden. 



STUDIE En hoe ziet Sinke tot slot haar persoonlijke toekomst? ,,Laat ik vooropstellen dat ik ook heel veel tijd steek in mijn studie, nu zit ik in 6 vwo en volgend jaar ga ik óf bewegingswetenschappen óf psychobiologie studeren. En verder heb ik ook nog een andere muzikale hobby, want ik speel namelijk harp. Ja, ik heb wel een druk leven, maar wel heel leuk hoor!” En hoe ziet ze haar ‘klimloopbaan’ voor zich? ,,Ik ga me denk ik meer richten op de buitensport, dat is ook heel spectaculair. Lekker de rotsen beklimmen, prachtig toch? Heerlijk om dan voor je sport naar het buitenland te gaan.”