De inkopers zullen zonnepanelen op hun dak krijgen.
De inkopers zullen zonnepanelen op hun dak krijgen. Edith Hazelzet

Duurzame inkoopactie voor huiseigenaren is volgeboekt

23 november 2022 om 14:12 Wonen

HEUVELRUG Steeds meer huiseigenaren nemen maatregelen om hun woning duurzamer en energiezuiniger te maken. Aan een actie van de gemeente om gezamenlijk isolatiematerialen en zonnepanelen in te kopen, deden tot dusver 1089 inwoners mee. De belangstelling was zo groot, dat niet alle aanvragen gehonoreerd konden worden. Reden genoeg om een tweede ronde op touw te zetten, vindt wethouder Karin Oyevaar (D66).

Inwoners zijn voordeliger uit als ze samen materialen voor gevel-, vloer- en dakisolatie, HR++ glas, zonnepanelen en zonneboilers aanschaffen. Dat was de gedachte achter de gemeentelijke actie die in september van start ging. Dat zoveel Heuvelruggers zich voor de collectieve inkoop aanmeldden, was ook voor wethouder Oyevaar een verrassing. Vooraf had ze op zo’n 400 inschrijvers gerekend.

PRIJSKAARTJE Deelnemende huiseigenaren krijgen na inschrijving een adviseur over de vloer. Die voert een technische inspectie van de woning uit en brengt tijdens een keukentafelgesprek advies uit over de mogelijke maatregelen, de beschikbare subsidies, de financiering en het bijbehorende prijskaartje. Na ontvangst van de offerte kan de huiseigenaar besluiten om wel of niet de portemonnee te trekken. 

Bij de huidige stand van zaken, doet ongeveer 8 procent van alle particuliere huiseigenaren mee. Die grote belangstelling zal niet losstaan van de enorme stijgingen van de energieprijzen, denkt Oyevaar. Door de onverwacht massale toeloop moest de inschrijving echter vroegtijdig worden gesloten. De gelukkige deelnemers krijgen uiterlijk in januari komend jaar een aanbod voor isolatiemaatregelen en duurzame installaties. Warmtepompen zijn van de actie uitgezonderd.

NIEUWE RONDE Wie in deze eerste ronde buiten de boot is gevallen, krijgt daarna een nieuwe kans. Het college heeft besloten om half januari een nieuwe ronde voor woning- en monumenteneigenaren open te stellen. Volgens een brief aan de gemeenteraad is de belangstelling wederom groot, want wekelijks komen er nog zo’n 50 aanvragen binnen. De gemeente heeft een maximum van 600 deelnemers aan de tweede ronde verbonden. 

Michiel Schaaij