Applaus bij binnenkomst van de leerlingen.
Applaus bij binnenkomst van de leerlingen. Dick Sijtsma

Houten on stage kan na twee jaar eindelijk weer live

21 november 2022 om 22:08 Activiteiten

HOUTEN Volgend voorjaar vindt de vierde editie plaats van Houten on stage. Vanwege de corona pandemie is het pas de tweede keer dat het evenement live plaatsvindt. Doel is om vmbo’ers goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt en ze te laten ervaren hoe leuk hun werk kan zijn.

door René Borkent

Het idee is ooit bedacht door Corine Korrel, moeder van twee kinderen. Het ene kind kreeg na de basisschool een vwo advies, het tweede kind een vmbo advies. De reacties uit haar omgeving verbaasden Corine en daarmee ontstond het idee voor On Stage, een positief platform voor het vmbo. 

,,De dag is bedoeld om vmbo-leerlingen in het zonnetje te zetten’’, vertelt projectleider Claudia Verbree. Het motto van vmbo on stage is: ,,Alles mag je worden. Behalve ongelukkig. Beloofd?’’.

ONTMOETEN Tijdens het Beroepenfeest op 21 maart ontmoeten de leerlingen beroepsbeoefenaren. En hier maken ze afspraken om mee te doen aan een Doe-dag, enkele weken later. ‘’Vmbo on stage’’ vindt inmiddels plaats in achttien regio’s.

Houten On Stage is een gezamenlijk initiatief vanuit gemeente, bedrijfsleven en het onderwijs. De extra waarde van het Beroepenfeest is in de eerste plaats dat leerlingen voorafgaand hieraan al leren hoe belangrijk het is om zichzelf te profileren. Dat doen ze samen met hun mentor. De leerlingen stellen zichzelf ter voorbereiding twee vragen. De eerste is: ,,Wat zijn m’n talenten?’’ De tweede: ,,Wat spreekt me aan?’’

NETWERKEN Een tweede belangrijk effect is dat leerlingen dankzij hun deelname aan het Beroepenfeest alvast een netwerk opbouwen. ,,De leerlingen krijgen van tevoren een netwerktraining. Daar leren ze alvast basisdingen. Ze leren dat ze bij de eerste ontmoeting een hand geven. Ze leren hoe ze een gesprek kunnen openen. Ze leren hoe ze kunnen doorvragen. En ze leren ook om, als ze denken dat het aangeboden werk niets voor ze is, op een nette manier het gesprek te beëindigen. Dertig procent van de contacten die tijdens het Beroepenfeest ontstaan is blijvend’’, vertelt Verbree.

PRESENTATIE Ten derde is het feest ook een mooie gelegenheid voor de deelnemende bedrijven om zichzelf te presenteren. Alle deelnemende bedrijven hebben voor de leerlingen een aantal plekken beschikbaar op de Doe-dag. Ze kunnen op dit Beroepenfeest geschikte leerlingen uitkiezen. ,,Het moet van beide kanten matchen’’, zegt Verbree. 

INDIVIDUELE BEROEPSBEOEFENAARS En niet alleen bedrijven zijn present op het feest. Er zijn ook individuele beroepsbeoefenaars aanwezig die de leerlingen een dagje onder hun hoede willen nemen. Belangstellende bedrijven en beroepsbeoefenaars kunnen zich nu al aanmelden. 

BAAN DICHTBIJ HUIS ,,Vmbo’ers werken het liefst dicht bij huis. Dat maakt dit netwerken zo interessant voor bedrijven en beroepsbeoefenaars uit de regio die personeel zoeken.’’ De gemeente Houten werkt hier ook enthousiast aan mee. Wethouders Rosa Molenaar en Ria Frowijn zijn ambassadeur van Houten On Stage. 

KEUZES Het vmbo is een belangrijke vorm van voortgezet onderwijs: maar liefst zestig procent van de kinderen op de basisschool gaat daarna naar het vmbo. Vervolgens moeten vmbo’ers al op heel jonge leeftijd een belangrijke keuze maken voor de toekomst. Ze moeten namelijk al snel een richting kiezen. Ook bij de oriëntatie op de beroepsmatige toekomst kan het Beroepenfeest een rol spelen. Verbree: ,,Het is mooi om te zien hoe gedreven jongeren zijn. Ze zijn heel gemotiveerd om goed rond te kijken en meer te weten te komen. 

VEERTIEN JAAR De leerlingen die hier komen zijn een jaar of veertien. Het helpt ze enorm als zij op dit feest praatjes kunnen maken, vragen kunnen stellen en kunnen vaststellen of een bepaald beroep aan hun verwachtingen voldoet. 

In Houten zijn twee vmbo scholen: Het Houtens en Yuverta. En dan is er nog Onderwijs 10-14. Hier zitten leerlingen uit de twee hoogste klassen van de basisscholen en de twee laagste klassen van het voortgezet middelbaar onderwijs bij elkaar op één school. Doel is onder meer om de overgang van basis- naar voortgezet onderwijs zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

POSITIEVE UITSTRALING De gemeente Houten deed in 2019 voor het eerst mee aan ,,vmbo on stage’’. In 2020 kon het evenement niet doorgaan, het land was in lockdown. In 2021 vond een aangepaste versie plaats, alleen digitaal. Dit schooljaar kan het evenement weer plaatsvinden op de manier zoals het was bedoeld: live.

Doel van vmbo on stage is vooral: zorgen voor een positieve uitstraling van het vmbo. Landelijk projectleider van vmbo on stage is Amy van der Ham. Zij is het levende bewijs dat je met een vmbo diploma een succesvol ondernemer kunt worden Verbree: ,,Ze heeft een boek geschreven over hoe je met vmbo twee succesvolle bedrijven kunt sturen.’’ 

Wat Verbree ook heel positief vindt is de medewerking van de ouders. Ouders kunnen zelf meedoen en vertellen over hun beroep. Maar ook ouders die geen eigen succesvol bedrijf hebben, maar zich gewoon betrokken voelen bij de belangrijke keuzes van hun kind zijn welkom. 

APPLAUS En het is natuurlijk heel mooi als er veel trotse ouders staan te applaudisseren als de vmbo’ers over de rode loper de plek van het evenement betreden. 

Mensen met een bedrijf of een beroep kunnen zich nog steeds aanmelden voor ,,Houten on stage’’. Want ,,leerlingen moeten echt iets te kiezen hebben’’ tijdens het Beroepenfeest, vindt Verbree.

TECHNIEK ,,Bedrijven in bijvoorbeeld de technische branche, die kampen met personeelstekorten, kunnen echt baat hebben bij hun deelname. Zij kunnen laten zien dat werken in de techniek heel leuk is.

Claudia Verbree.