De geplunderde boom. Bovenin de stille getuigen: de kabouters waar de dieven niet bij konden. Aan het hek het vernielde trapje.
De geplunderde boom. Bovenin de stille getuigen: de kabouters waar de dieven niet bij konden. Aan het hek het vernielde trapje. John Beringen

Doornse ‘kabouterboom’ geplunderd: ‘Wie doet nou zoiets?’

24 november 2022 om 07:30 Maatschappelijk

DOORN Paul en Edith Goudswaard zitten in zak en as. Wat is er aan de hand? Hun ‘kabouterboom’, zoals zij die noemen, tegenover hun huis aan de Pittesteeg is in de nacht van woensdag 9 op donderdag 10 november geplunderd. Daarbij zijn ook de nodige vernielingen aangericht. Ze doen hun verhaal, waarbij ze precies kunnen reconstrueren hoe een en ander is geschied aan de hand van scherpe camerabeelden die een goede weergave tonen van de actie.

Paul en Edith staan mistroostig bij de boom die achter een hek van twee meter hoog staat. Paul wijst op een plateautje dat zich op ongeveer vier meter hoogte bevindt en waarop ook wat kabouterbeeldjes staan. ,,Daar konden ze niet bij”, laat hij weten. ,,Anders hadden ze die ook meegenomen.” 

LOSGERUKT De ‘buit’ en ook de schade is evenwel aanzienlijk te noemen. Edith wijst naar de onderkant van de boom. Daar is een holte in de boom te zien waar een deurtje is aangebracht dat half open staat. ,,Voor dat deurtje bevond zich een trapje en een stellage waar kabouters op stonden. Dat trapje is losgerukt en aan de kant gegooid; de stellage vonden we iets verderop terug; ook beschadigd en ontdaan van de beeldjes. En al die beeldjes waren vastgelijmd; ze zijn gewoon allemaal losgerukt.” Ze merkt op dat er ook nog een liftje was waarin een kabouter zich liet verplaatsen. ,,Dat is ook helemaal vernield”, verzucht ze.

ATTRACTIE De boom vormde een attractie voor voorbijgangers die regelmatig door de Pittesteeg fietsen of wandelen. Edith hierover: ,,Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen bleven regelmatig staan om het geheel met veel plezier te bekijken. We hebben ook geen idee wat de drijfveren waren om dit te doen. Nu moet ik opmerken dat het niet zomaar beeldjes waren, maar beeldjes die zijn vervaardigd naar de tekeningen van Rien Poortvliet. Maar goed: het maakt niet uit of het om bijzondere of eenvoudige beeldjes gaat; daar blijf je toch gewoon met je tengels van af?” 

CAMERABEELDEN Paul toont de camerabeelden die vrij scherp weergeven wat er precies is gebeurd. Te zien is hoe twee personen vanaf de Driebergsestraatweg komen aanlopen. Vervolgens staan ze even bij het hek te overleggen. Dan loopt een van hen het grindpad naast het huis op om de kliko op te halen om die vervolgens voor het hek te zetten. Als een van hen daar op klimt om zodoende aan de andere kant van het hek te belanden, licht de ander bij met zijn telefoon en maakt waarschijnlijk ook wat foto’s. ,,Dat ze die kliko ophaalden, wil al zeggen dat ze enige kennis hadden over de situatie alhier”, vertelt Paul. ,,Op een paal, vlakbij de plaats waar de kliko staat, zijn trouwens ook nog twee beeldjes vastgelijmd. Die hebben ze over het hoofd gezien, anders hadden ze die ook meegenomen.” 

Inmiddels heeft de politie de beelden ook bestudeerd. ,,Hangende het onderzoek mag ik natuurlijk niet te veel zeggen, maar er is een aantal opvallende details te zien die het achterhalen van de daders wellicht zal vergemakkelijken”, laat hij weten als hij op de beelden wijst. Edith merkt op te hopen dat de beeldjes alsnog terug zullen komen. ,,Dat ze met een bos bloemen en excuses de beeldjes terug zullen bezorgen, verwacht ik natuurlijk niet. Maar het zou al heel wat zijn als we op een ochtend de beeldjes weer op onze oprit zouden aantreffen”, besluit ze. Om haar gevoelens weer te geven, schreef ze het volgende gedicht: 

Twee jongens slopen in een novembernacht

Trippel trappel trippel trap
Ze hadden iets heel leuks bedacht

Ze vonden het een goeie grap
Eentje leende onze kliko
En klom daarmee over het hek
De ander maakte nog een foto
Aan leedvermaak was geen gebrek

Snel werd alles losgerukt
De lift en ook de trap, o wee
Met alle kabouters, ‘t is hen gelukt
En ze namen alles mee

Aan de kinderen dachten ze niet
En ook niet aan ons, de makers
Het doet ons allen veel verdriet
Een laffe daad, nachtbrakers

En breng nou alsjeblieft En vliegensvlug
Kabouters, lift en trap weer terug