Afbeelding
Pixabay

Recreanten boos over belastingverhoging

18 november 2022 om 12:26 Politiek

HEUVELRUG Eigenaren van een vakantiehuisje of stacaravan in één van de Heuvelrugdorpen protesteren tegen de wat zij noemen exorbitante verhoging van de forensenbelasting. Die gaat volgend jaar met bijna 70 euro omhoog. De Heuvelrugpolitiek moet zich schamen, vindt recreantenvereniging Bonte Vlucht. De gemeente sluit zich hiermee aan bij ,,projectontwikkelaars die jaarlijks flinke groepen minder draagkrachtige recreanten verjagen”.

De recreantenclub van het vakantiepark tussen Doorn en Leersum maakten in 2017 en 2019 ook al bezwaar tegen eerdere belastingverhogingen. In een brief aan de gemeenteraad worden de pijlen deze keer gericht op de fractie BVHlokaal. Die partij zou het destijds voor de recreanten hebben opgenomen, maar is nu juist één van de initiatiefnemers van de lastenverhoging. 

Gewone man weggejaagd uit stacaravan

EERLIJKER Overigens meldden ook de fracties van Open, D66 en de ChristenUnie zich als mede-indiener van het belastingvoorstel. Door het initiatief stijgt de forensenbelasting volgend jaar van 349 naar 419 euro. ,,Zo gaan ook de mensen die niet in onze gemeente wonen, maar er wel werken en recreëren eerlijker meebetalen”, aldus commissielid Niels Geelkerken (D66) in een blog op de website van zijn partij. 

MAKKELIJKE PROOI Forensenbelasting wordt opgelegd aan iemand die meer dan 90 dagen per jaar in de gemeente verblijft, maar niet als inwoner staat ingeschreven. De betreffende recreanten voelen zich gedupeerd. Volgens hen vormen ze ,,een makkelijke, anonieme prooi” voor de gemeente. ,,De gemiddelde recreant behoort tot de groep die het zwaar te verduren heeft in deze tijd van kostenverhogingen”, schrijven ze. 

ONFATSOENLIJK Een eigenaar van een caravan op een Overbergs park noemt in een andere ingezonden brief het beleid onfatsoenlijk. ,,Het lijkt erop dat u als gemeente de gewone man wil verdrijven”, schrijft hij. Voor een plaats op een Heuvelrugs vakantiepark betalen eigenaren van een stacaravan al gauw tussen de 2500 en 3000 euro per jaar. Bovendien worden ze ook geconfronteerd met een flinke verhoging van de energietarieven. 

Door Michiel Schaaij