Afbeelding
Pixabay

Winst bij kavelsplitsing afromen

22 juni 2021 om 14:54

Michiel Schaaij

HEUVELRUG Ontwikkelaars die bij kleine bouwprojecten geen maatregelen nemen om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren, moeten dat in hun portemonnee voelen. BVHlokaal wil dat de gemeente in een aantal gevallen de waardevermeerdering afroomt met een vrijwillige belasting van 35 procent. Een motie moet voorkomen, dat bijvoorbeeld bij kavelsplitsing de omgeving er te veel op achteruit gaat.

In de raadscommissie werd vorige week over het initiatief van BVH-raadslid Francine van der Velde gesproken. Een meerderheid van de partijen leek wel voor het idee te voelen. Volgens D66-er Geelkerken zijn er twee soorten ontwikkelaars: ,,Mensen die er trots op zijn dat ze iets moois bouwen en boefjes die ten koste van alles de maximale winst willen binnenhalen.” De aangekondigde motie van BVHlokaal is bedoeld om die laatsten in het gareel te houden. Maar Geelkerken en andere raadsleden zagen nog wel onvolkomenheden in het voorstel.

Nienke van der Veen (Open) wees erop dat de uitwerking en de argumentatie niet superstrak op papier staan. Zij stelde daarom voor om het college te vragen de verdere uitwerking op zich te nemen. Het is echter twijfelachtig of wethouder Rob Jorg (VVD) erg blij wordt van zo’n opdracht. Hij trapte donderdagavond in ieder geval stevig op de rem.

Uit een ambtelijk advies blijkt dat de voorgestelde motie niet uitgevoerd kan worden, omdat die strijdig is met de wet. Gemeenten mogen namelijk geen belastingen heffen op inkomsten, winst en vermogen. Van der Veen drong er bij het college op aan om uit die juridische comfortzone te stappen en te kijken of er - net als in andere gemeenten - misschien toch iets mogelijk is.

In de nieuwe Omgevingswet zouden overigens mogelijkheden zijn opgenomen om ontwikkelaars een financiële bijdrage te laten betalen voor ruimtelijke ontwikkelingen.