Marlous en Sebastiaan en hun hond Elza in het park bij De Binder waar veel bomen sneuvelden.
Marlous en Sebastiaan en hun hond Elza in het park bij De Binder waar veel bomen sneuvelden. Wilco Willemse

Marlous en Sebastiaan sluiten N225

23 juni 2021 om 10:10

'Scheldpartijen doen ons niks'

LEERSUM Als Marlous Drost afgelopen vrijdag boodschappen aan het doen is, breekt noodweer los. Haar man Sebastiaan belt haar en zegt dat hij haar komt halen. Onderweg ziet hij wat de valwind voor ravage in zijn woonplaats heeft aangericht. Als professionele verkeersregelaars handelen Marlous en Sebastiaan resoluut. De ‘Schaapjesrotonde’ zetten zij af, zodat de hulpdiensten aan het werk kunnen, automobilisten worden teruggestuurd richting Amerongen.


Wilco Willemse

,,Hesjes en pionnen horen bij de standaarduitrusting van mijn auto”, vertelt Sebastiaan. ,,Noem het vakidiotie, maar ik vind dat fijn. En zo konden we meteen aan de slag vrijdagmiddag.”


SLIPPERS Marlous deed eind mei examen als verkeersregelaar: ,,Dit was wel meteen serieus. Ik was doorweekt van de regen en hagel en liep op slippers, maar schoot meteen in de handelstand. De hulpverleners hadden de ruimte nodig en met bomen op de weg was er sowieso geen doorkomen aan.” Sebastiaan heeft al 12 jaar ervaring: ,,Het duurt altijd even 10 minuten voor ik de situatie in heb geschat en dan gaat het vanzelf. Scheldpartijen van weggebruikers doen me niks. Als iemand met een kettingzaag kwam en zei dat hij wilde helpen, stuurden we die door naar de brandweerkazerne. Dat deden we ook met boeren op trekkers en heftruckchauffeurs.”


RAVAGE Zo regelden Marlous en Sebastiaan tot half twaalf ’s avonds het verkeer en zorgden zo voor een veiliger werksituatie voor hulpverleners. Marlous: ,,Voor eten werd gezorgd en collega’s kwamen ons droge kleren brengen. 's Avonds bij thuiskomst hebben we eerst ons eigen huis geïnspecteerd, gelukkig was er niet veel aan de hand.”


De dag erna ziet Sebastiaan wat een ravage het is in Leersum: ,,Dan ben je toch even ramptoerist in je eigen dorp, je wilt toch even zien wat er nou is gebeurd. Wat je ziet komt dan wel binnen. Na het uitlaten van de hond zijn we weer gaan helpen op de Donderbergrotonde.”