De eigen activiteiten van de Dr. A.E. Hermansgroep zijn niet in gevaar.
De eigen activiteiten van de Dr. A.E. Hermansgroep zijn niet in gevaar. Google Streetview

Conflict over geluidshinder

23 juni 2021 om 12:23

Langlopende ruzie sleept
zich voort

DRIEBERGEN Het conflict tussen de plaatselijke scouting en één van de omwonenden is voorlopig nog niet uit de wereld. De Dr. A.E. Hermansgroep mag rekenen op de gunfactor van de Heuvelrugpolitiek, zo bleek afgelopen donderdag tijdens een digitale raadsbijeenkomst. Maar dat is allerminst een garantie dat de scouts zonder beperkingen aan de Baden Powelllaan hun gang kunnen gaan.


Michiel Schaaij

De langlopende ruzie tussen de scoutinggroep en een omwonende berust op onnauwkeurigheden in het bestemmingsplan. Een nieuwe villabewoner in de omgeving ondervond nachtelijke geluidshinder en ontdekte dat de verhuur van de scoutinggebouwen volgens de geldende regels helemaal niet was toegestaan. Gemeentelijke pogingen om de zaak in de minne te schikken, liepen op niets uit.


VERHUUR De omwonende stapte naar de rechter en haalde daar zijn gelijk. De rechtbank toonde zich niet gevoelig voor het argument, dat de Driebergse padvinders al kort na de Tweede Wereldoorlog op de huidige locatie actief werden en hun accommodatie sinds die tijd regelmatig verhuurden aan andere groepen. De eigen activiteiten van de Hermansgroep zijn niet in gevaar, want die vallen onder het zogenoemde overgangsrecht.

Maar nevenactiviteiten, zoals de verhuur van de accommodatie aan derden, zijn vooralsnog niet toegestaan. Daarvoor moet de scouting bewijzen dat die verhuur inderdaad al decennia lang heeft plaatsgevonden. Wat de rechter betreft is dat niet overtuigend aangetoond. De gemeente is nu bezig met het voorbereiden van een nieuw bestemmingsplan.

Aan juridische adviezen en nog lopende akoestische onderzoeken heeft wethouder Rob Jorg (VVD) inmiddels 13.000 euro uitgegeven, bleek donderdagavond. D66-raadslid Lennart van der Burg had de kwestie op tafel gelegd en de meeste partijen spraken tamelijk onverhulde steun voor de scouting uit. Net als Van der Burg pleitte commissielid Gijsbert Doornenbal (SGP) voor een ruime geluidsnorm van 50 decibel in het nieuwe bestemmingsplan.

NIET AAN ZET De raadsleden Teunis Reedijk (CDA) en Nienke van der Veen (Open) lieten nog wel een kritische noot horen. Het college werkt aan een nieuw bestemmingsplan en op dit moment is de gemeenteraad helemaal niet aan zet, zo luidde de strekking van hun bezwaar.


,,Ik meen hier en daar wat uitspraken te horen met een bepaalde sympathie voor een bepaalde groep. Dat is even niet aan de orde”, aldus Reedijk.