Alain van den Berg: ,,Een bijzonder toernooi waarbij Paul Haarhuis te gast zal zijn."
Alain van den Berg: ,,Een bijzonder toernooi waarbij Paul Haarhuis te gast zal zijn." John Beringen

Paul Haarhuis opent uniek tennistoernooi

18 juni 2021 om 12:06

Tennissen voor Stichting Helping Hands

DRIEBERGEN Tennisvereniging Risenborgh houdt van 12 tot 18 juli een open tennistoernooi waar iedereen aan kan meedoen. Per deelnemer zal er één euro worden geschonken aan Stichting Helping Hands, die is opgezet door Minne en Dixy Veenstra. Op zaterdag 10 juli zal het toernooi officieel worden geopend door niemand minder dan Paul Haarhuis die door alle tennisliefhebbers als ‘een levende legende’ wordt beschouwd. Voorzitter Alain van den Berg vertelt er meer over.


John Beringen

,,Laat ik beginnen met uiteen te zetten waardoor wij het idee hebben opgevat om middels het toernooi geld in te zamelen voor ‘Helping Hands’”, laat hij weten. ,,Onze vereniging wordt dusdanig goed gesteund door de lokale middenstand dat wij besloten om iets terug te doen bij wijze van waardering. Dat onze keuze in deze is gevallen op ‘Stichting Helping Hands’ heeft te maken met het feit dat wij op die manier een goed doel steunen dat door iedereen wordt gewaardeerd. Je moet weten dat Minne en Dixy al vanaf 2004 hulpprojecten opzetten in Zuid-Afrika. Wat ze daar zoal hebben gerealiseerd, mag op z’n zachtst gezegd heel indrukwekkend genoemd worden. Om maar wat te noemen: ze hebben waterputten geslagen en de mensen geleerd hoe ze die draaiend kunnen houden. Dat is een eerste levensbehoefte als je ziet dat er plaatsen zijn waar men vijf kilometer moet lopen om drinkwater te halen; en dat in de hitte. Daarnaast hebben ze mensen bijgebracht hoe ze een groentetuintje kunnen aanleggen. Maar ook hebben ze gezorgd dat mensen kunnen studeren zodat ze hogerop kunnen komen. En een ander punt dat ook bijzonder is, is dat ze er voor zorgen dat mensen sporten. Zo kunnen ze leren hoe ze samen wat kunnen presteren en niet door verveling vervallen in drugsgebruik. Weet je trouwens dat er aldaar elftallen zijn die spelen in oude shirtjes van CDN?”


PAUL HAARHUIS Hij geeft aan dat dit maar een kleine greep is uit het vele werk dat ‘Helping Hands’ uitvoert in Zuid-Afrika en verwacht heel veel belangstelling voor het toernooi. ,,En dat komt niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van Paul Haarhuis. Die zal op zaterdag 10 juli van 14.00 tot 17.00 uur een clinic geven. Hij zal het toernooi officieel openen met een welkomsttoespraak, wellicht wat opmerkelijke anekdotes vertellen, maar ook de nodige tips geven over de tennissport in zijn algemeenheid."


LEVENDE LEGENDE Van den Berg zwijgt een moment; op zijn gelaat verschijnt een brede glimlach. Dan gaat hij verder: ,,Nu zullen er beslist mensen zijn die geen flauw idee hebben wie Paul Haarhuis is. Maar velen, zelfs als ze niets van tennis afweten, kennen John McEnroe, de tennisser die altijd vreselijk boos kon worden en de scheidsrechter steevast uitschold als hij het niet eens was met een beslissing. Veel mensen hebben zich wel eens afgevraagd of hij dan werkelijk zo kwaad werd als hij oogde, maar het verhaal gaat dat hij na zo'n uitbarsting tot betere prestaties in staat was. En dat lijkt ook wel aannemelijk want hij speelde dan inderdaad ook stukken beter. Hij stond ook niet voor niets tussen 1981 en 1984 bovenaan de lijst van toptennissers. Welnu, de doorbraak van Paul Haarhuis begon toen hij McEnroe in het US Open van 1989 versloeg. Daarna zou Haarhuis als winnaar uit de bus komen bij Wimbledon, US Open, Australian Open en tot drie keer toe bij Roland Garros in Frankrijk. Als je dat weet te presteren dan is de benaming 'levende legende' absoluut niet misplaatst. We zijn dan ook heel trots dat hij hier in Driebergen, op ons veld, komt spelen en zijn kunsten zal vertonen. Het zal voor onze leden, en wellicht ook voor vele anderen, heel bijzonder zijn om hem in levende lijve, dus niet op de televisie, aan het werk te zien. Ik kijk er in ieder geval wel naar uit want dit zal je niet vaak meemaken", besluit hij.


Eenieder die meer wil weten en/of zich wil aanmelden voor het toernooi, kan daarvoor terecht op www.toernooi.nl onder nummer 2101746. Voor meer informatie over wat 'Helping Hands' precies doet, kan men kijken op www.stichtinghelpinghands.nl