V.l.n.r. Dingena Kortland, Thomas Wegbrands en Irma Lauffer op het speelplein aan het Sitiopark. (Niet op de foto: Ayse Gul)
V.l.n.r. Dingena Kortland, Thomas Wegbrands en Irma Lauffer op het speelplein aan het Sitiopark. (Niet op de foto: Ayse Gul) Hanny van Eerden

Gouden jubileum voor ’t Hobbelpaard

22 juni 2021 om 07:20

Zo’n drieduizend peuters goed voorbereid

DOORN Peuterspeelzaal ’t Hobbelpaard in Doorn bestaat komende maand vijftig jaar. In het tijdsbestek van een halve eeuw bereidden de leidsters in totaal bijna drieduizend peuters in de regio voor op hun basisschoolperiode, waaronder intussen ook veel kindskinderen.


Hanny van Eerden

’t Hobbelpaard is de enige overgebleven peuterspeelzaal binnen de Utrechtse Heuvelrug en één van de weinige zelfstandige peuterspeelzalen in Nederland. „Ook ons stichtingsbestuur is bijzonder”, zegt Dingena Kortland, één van de drie pedagogisch medewerkers. „Hierin hebben ouders zitting - op een roulerende basis. Deze eerste vorm van peuteropvang ging medio 1971 van start op initiatief van de afdeling Doorn van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen.”


START „Het eerste onderkomen aan de Beaufortweg was een deellocatie”, weet Kortland. „Dat betekende dat het destijds door kleuterschool ‘De Kappertjes’ gedoneerde meubilair en materiaal er dagelijks aan de kant moest voor de ’s avonds repeterende harmonievereniging. Buitenruimte was er niet; de behoefte aan beweging en frisse lucht loste - zoals toen nog wettelijk toegestaan - één leidster op met groepswandelingen in de buurtlaantjes. Zij werkte samen met een hulpmoeder.”


MIJLPALEN „Ruim een jaar later ging de Doornse peuterspeelzaal iedere morgen open en kwam aan de Van Gendtlaan een beschutte plek met buitenruimte beschikbaar, die de naam Klimop kreeg”, vervolgt Kortland. „De groene locatie aan het Sitiopark kwam pas vrij in 1977. Dat voormalige kleuterschoollokaal gaven we de naam Bibelebonts.”


Beide peuterspeelzalen werden samengevoegd vlak vóór de volwaardige nieuwbouw aan het Sitiopark in 1996. Zo ontstond ’t Hobbelpaard. De historische, Amerikaanse tulpenboom op het speelplein verwijst nog naar het verleden en biedt de peuters van nu een enorme schaduwplek tussen de kleurrijke buitentoestellen. Kortland: „Om een extra gevoel van geborgenheid te creëren, kreeg ons nieuwe onderdak de uitstraling van een huis. ‘t Hobbelpaard is nu een begrip in de wijde omtrek. Hier kwamen en komen vriendschappen tot stand. Ouders met bijvoorbeeld vier kinderen zien we jaren lang. Als de jongste telg vertrekt, is het dan ook moeilijk afscheid nemen, al kom je hen weer tegen in het Doornse centrum. Soms noem ik ook de ouder van een peuter nog per abuis bij zijn peuternaam. Zo keek Floris laatst verbaasd op, toen ik zijn vader aansprak met ‘Daantje’.”


KLEINE STAP Ouders kiezen voor de peuterspeelzaal, omdat deze faciliteit de stap naar de basisschool verkleint, volgens vader Thomas Wegbrands, voorzitter van de Stichting Peuterspeelzaal ’t Hobbelpaard. „Zo leren de peuters snel sociale vaardigheden aan en raken zij al vroeg gewend aan het dagritme”, zegt hij. „De GGD verwijst ook ouders, die bijvoorbeeld zelf de Nederlandse taal niet volledig beheersen, door, zodat hun peuters een taalachterstand tijdig kunnen inlopen. De meesten voelen zich aangetrokken tot het gezellige onderlinge contact en de relatieve kleinschaligheid. Zij waarderen ook de stabiliteit; er is geen personeelsverloop. Met de verruiming van de openingstijden is de peuterspeelzaal bovendien een geschikte vorm van opvang voor wie werkt.”

Het bestuur verdiept zich verder in de toenemende regelgeving en onderhoudt de contacten met de gemeente. De betrokkenheid van de ouders is de pijler waarop 't Hobbelpaard steunt. Zo kon deze peuterspeelzaal in vijf decennia uitgroeien tot haar huidige vorm. De peuters en hun ouders wacht 15 juli dan ook een jubileumfeest van jewelste.