C.G.H.Geissler, musicerend gezelschap anno 1805, ingekleurde ets.
C.G.H.Geissler, musicerend gezelschap anno 1805, ingekleurde ets. K+V

Herstel van Cultuur op de Heuvelrug

22 juni 2021 om 07:39

HEUVELRUG Uit de meest onverwachte hoeken kwamen reacties op mijn column van 3 juni. Hartelijk dank aan iedereen die de moeite nam te reageren! Algemeen kan gemeld worden dat alle lezers die reageerden de expansiedrift van Europarcs in Maarn niet erg kunnen waarderen!


Nicole van der Schaaf

Nu er weer wat leven in de culturele brouwerij komt organiseerde de gemeente een digitaal (advies)gesprek onder de titel ‘Herstel voor de Cultuur Utrechtse Heuvelrug’. De bedoeling was dat enkele ‘insprekers’ hun ideetjes en plannen voor de opstart van cultuur in onze regio konden ventileren. Mooi natuurlijk, maar bij het horen van de sprekers kreeg ik sterk het idee dat de opzet niet helemaal begrepen was.

De gemeente wilde graag ‘gevoed’ worden met ideeën maar de meeste sprekers (voor zover het technisch mogelijk was aan het woord te komen) gebruikten de mogelijkheid als een verkapte reclame voor hun bedrijf/organisatie. Frisse, creatieve voorstellen kwamen in ieder geval niet naar voren en de focus was wederom duidelijk gericht op een grote diversiteit aan amateuristische kunstbeoefening.


Het lijkt erop dat de professionele kunstbeoefenaars de strijd voor herkenning en erkenning hebben opgegeven. Maar juist die groep heeft het steuntje in de rug nu hard nodig. Zowel beeldende kunstenaars als podiumartiesten werkten in het afgelopen Covidjaar gewoon door; op welke manier dan ook. Maar, waar blijven nu de steunmaatregelen voor hen? Zij maken immers het werkelijk verschil in het culturele landschap; ze geven les aan talloze amateurs, geven workshops in muziek en zang. Het zijn de voortrekkers van onze cultuur!


ATELIERROUTE De atelierroute Doorn-Maarn hebben we achter de rug en werd -als vanouds- gedomineerd door gezellige amateurs die lekker bezig zijn en daarmee natuurlijk het verschil niet maken. Die intentie hebben ze ook meestal niet, maar muziek maken, aquarelleren, of toneelspelen als bezigheid in je vrije tijd is heerlijk en laat dat nu ook de rode draad zijn voor het beloofde culturele festival in september.

Maar, er is wel hoop voor liefhebbers van een reeks bijzondere concerten door professionele musici. De start van het tweede seizoen openluchtconcerten op landgoed Zonheuvel gaat volgende maand van start: de ‘Zonheuvel Zomernachten’.

Het zijn laagdrempelige en afwisselende concerten door professionele solisten en ensembles op een sfeervolle locatie, het Maarten Maartens Huis in Doorn, het naastgelegen openluchttheater en het park rondom. Het openingsconcert vindt plaats op 2 juli (zie ook elders in deze krant).


Voor de professionele beeldende kunstenaars -toch nog een handjevol binnen onze gemeente- zou het cultuurhuis in Doorn voor een tentoonstelling gereedgemaakt kunnen worden met minimale middelen. Ten tijde van het ‘Grote Festival' in september kunnen die echte professionals dan ook op een mooie, verantwoorde manier tonen wat kunst kan betekenen voor de samenleving. Ook de klassieke ‘hang-en-stageld regeling' zou van stal gehaald kunnen worden evenals een gunstige huur- en aankoopregeling voor gemeenten en bedrijven. Stuk voor stuk maatregelen die op dit moment werkelijk broodnodig zijn om ook die beroepsgroep overeind te houden!


[Re:kunstenvliegwerk@caiway.nl