ingezonden

23 juni 2021 om 11:53

Gemeente 3 miljoen over; niet alleen door staatssteun

Dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug 3 miljoen 'over' heeft komt niet alleen door extra inkomsten. De gemeente heeft net als de rest van de Nederlandse gemeenten de belasting op afvalverwijdering flink verhoogd maar de service flink verlaagd. Behalve dat de milieustraat beperkter mag worden gebruikt op en alleen op afspraak, is ook het ophalen van met name het gft-afval in de zomer gehalveerd. Ook hier lijkt het geld weer leidend te zijn geweest in de beslissing want gft werd altijd frequenter opgehaald in de zomer vanwege milieu- en gezondheidsoverwegingen.


De beweegreden was altijd dat gft-afval ongezonde (stinkende) stoffen te verspreidt die slecht zijn voor de gezondheid en dat deze stoffen behalve ook de stank ook toenemen in de warmte. Met name vanwege de belasting van het personeel op de vuilniswagens werd er daarom vaker opgehaald in de zomer.


Behalve dat het niet praktisch is dat in de zomer het groen- en tuinafval niet voldoende wordt opgehaald, worden nu ook de burgers meer blootgesteld aan stank en de bijkomende gezondheidsbelasting van het groenafval dat te lang blijft staan. Daarbij komt dat het zelf wegbrengen van groenafval geen optie is voor de meeste mensen. Halveren van het ophalen van gft-afval in de hele gemeente zal waarschijnlijk een aanzienlijk deel van de 3 miljoen hebben opgeleverd, maar dat zegt de gemeente liever niet hardop. Zeker niet als je weet dat het slecht voor de gezondheid en het milieu is om gft minder en minder snel gecontroleerd af te voeren mag dit best nog eens onder de aandacht worden gebracht.


Louis Dederen
Driebergen


Natuurvolgend bermbeheer

De wens om bermen bloemrijker te maken, mede om bijen, hommels, vlinders en andere insecten van nectar en stuifmeel te kunnen voorzien, is de laatste jaren veelvuldig in de pers geuit. Er wordt dan ook meer aandacht aan natuurtechnisch bermbeheer besteed dan voorheen.

Desondanks zijn op sommige plaatsen bloemen weg gemaaid. De berm aan de zuidzijde van de Rijksstraatweg in Leersum (ten oosten van de Darthuizerpoort) kan als pijnlijk voorbeeld dienen. In deze berm, die beheerd wordt door de Provincie Utrecht, waren enkele weken geleden wel honderd bloemen te zien van Gewone vogelmelk (Ornithogalum umbellatum). Een prachtig gezicht!

Onlangs zijn de bloemen echter gemaaid, ondanks het feit dat deze soort wettelijk in ons land is beschermd. Vogelmelk bloeit van mei-juni. Ik neem aan dat de maaibeurt overeenkomstig het werkschema is gekozen. Zou het niet beter zijn het werkschema aan te passen aan de natuur in plaats van het omgekeerde?


Bram Mabelis (ecoloog)
Jana Verboom (ecoloog)