De klok in de Theresiakerk luidt sinds 1947, dankzij wie is nu bekend.
De klok in de Theresiakerk luidt sinds 1947, dankzij wie is nu bekend. Monique José Timmermans

Inscriptie leidt naar schenker klok

28 april 2021 om 10:33

Geroofde klok van Theresiakerk alweer snel na oorlog in ere hersteld

MAARN Marc Pieters en Reijer van Barneveld bekommeren zich niet alleen om de klok in de toren van het voormalig gemeentehuis van Maarn, zoals eerder in een verhaal in deze krant te lezen was. Alle klokkentorens in Maarn en Maarsbergen zijn door hen bestudeerd. Bij de klok in de Theresiakerk aan de Amersfoortseweg leverde dat een bijzondere ontdekking op.

Monique José Timmermans

Inmiddels anderhalf jaar geleden beklommen de heren de trappen naar de klok in de toren van de Theresiakerk opnieuw. Dit keer om er foto’s te maken voor een presentatie over de klokkentorens in Maarn en Maarsbergen. Tot hun grote verrassing bleek op de klok een inscriptie zichtbaar en gelukkig ook goed leesbaar, maar wat zei deze inscriptie over de herkomst?


KLOKKENVERORDENING Marc Pieters: ,,De klok in de Theresiakerk is naoorlogs. Net als zovele klokken in Nederland viel de originele klok ten prooi aan de Duitse bezetter, die het metaal gebruikte voor de productie van wapens en munitie. Op 23 juli 1942 vaardigde Seyss-Inquart hiervoor de tweede metaalverordening uit, beter bekend als de klokkenverordening. Op grond hiervan zijn tussen september 1942 en oktober 1943 in Nederland circa 6.700 klokken geroofd. Op 18 maart 1943 is de klok van de Theresiakerk door de bezetter meegenomen. Net als in de rest van Nederland verstomde ook in Maarn het klokgelui.”

In 1947 kreeg de Theresiakerk een nieuwe klok. Wie deze klok, afkomstig van de wereldberoemde klokkengieter B. Eijsbouts uit het Noord-Brabantse Asten, had geschonken bleef een goed bewaard geheim. Terwijl tot op de dag van vandaag het luiden van de klok te horen is. Vanaf de straat is de klok verstopt achter de galmschotten onder de wijzerplaten en dus niet zichtbaar. En wat is er dan te lezen voor wie de klim in de toren tot aan de klok heeft weten te maken?

Door de vijand geroofd en gesloopt
werd ik naar de schenker Andreas gedoopt
weer in ere hersteld
en verkondig over land en veld
mijn ziel prijst groot de heer
de machtigen haalt hij neer

OPROEP ,,De vraag wie schenker Andreas zou zijn, hield ons vanaf dat moment natuurlijk bezig”, vervolgt Marc Pieters. Dat verhaal is in de loop van de tijd ontrafeld. Er verscheen een artikeltje van de Cultuur Historische Commissie in de Modderkoning van Maarn Maarsbergen Natuurlijk en ook in het parochieblad werd een oproep geplaatst.

Daarop heeft Herman Heijmeriks zich gemeld, omdat hij Andreas heeft gekend, die in Maarn op de R.K. Theresiaschool school heeft gezeten.


VERZET Uiteindelijk bleek niet Andreas zelf, maar zijn vader majoor Eduard H.M. Hoogeweegen de klok te hebben geschonken. De majoor woonde samen met zijn Russische vrouw Valeria Basilevitsch en hun nog jonge zoon in de oorlogsjaren op ‘de Boerderij; in de Maarnse Knorrenbuurt. Beiden waren tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet.


OPERATIECENTRUM De Boerderij' van Eduard Hoogeweegen speelde in het verzet een rol als operatiecentrum en vestigingslocatie voor de hoofdpost van het binnenlandse zendernet van de in Amersfoort opgerichte Raad van Verzet (RVV). Dit was een overkoepelende organisatie die diverse bestaande illegale actieve verzetsgroeperingen herbergde.
Het is dankzij deze familie Hoogeweegen dat sinds Kerstmis 1947 de klok van de Theresiakerk luidt.