Column

26 april 2021 om 15:00

Broedplaatsen

Het is voorjaar! Goed nieuws voor iedereen die graag geniet van alles wat groeit en bloeit. Misschien gaat u aan de slag met een Heuvelrugtuin en wordt uw tuin zo onderdeel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Kijk op de website van het Nationaal Park voor meer informatie. En als u meedoet aan het project Heuvelrugtuinen dan wordt dat vast extra genieten! Over genieten gesproken, heeft u ook zo genoten van Lammetjes TV gemaakt door herder Daniël van de Doornse Schaapskudde? Het broedseizoen is in volle gang. De broedplaatsen zijn prachtig en ook kwetsbaar. Dat is dan ook reden dat sommige delen van onze natuurgebieden tijdelijk gesloten zijn voor bezoekers zoals het Leersumse veld. Wees zorgzaam als u de natuur in gaat. Ook als u met uw hond aan het wandelen bent. Laat uw hond alleen loslopen waar dat is toegestaan. Op www.doggydating.com kunt de gebieden zien waar u met uw hond los kunt lopen.


Wist u dat er ook nog andersoortige broedplaatsen zijn in de gemeente? Al enige tijd organiseer ik met inwoners Broedplaats-overleggen. Dat zijn laagdrempelige en flexibele overleggen geïnitieerd door inwoners en door medewerkers uit de gemeentelijke organisatie over ontwikkelingen en ideeën die in mijn portefeuilles spelen. Inmiddels kijk ik terug op een paar mooie Broedplaatsoverleggen met bijzondere uitkomsten.


Met vertegenwoordigers van de GGD en Jantje Beton was er de Broedplaats Buitenspelen. Al 'broedend' kwamen we tot creatieve speelinitiatieven zoals de Koningsdag Speeltuinentocht van de buurtsportcoaches. Met je eigen huishouden fiets je door het dorp langs verschillende speellocaties. Deze tocht kunt u nog tot en met 16 mei op een moment naar keuze maken. Meer informatie hierover vindt u op www.heuvelrugsportiefengezond.nl.


Ook de Broedplaatsen Biodiversiteit en Bomen leiden tot mooie initiatieven zoals de Natuursterrenwijk in de Driebergse wijk Hoenderdaal. Dit moet een plek worden waar de natuur zichtbaar is, met meer biodiversiteit in de tuinen en plantsoenen. Naast de creatieve ideeën leiden de broedplaatsen tot verbinding en samenwerking. Het is mooi en hartverwarmend om te zien hoe de Broedplaatsen repeterend zorgdragen voor groei en bloei in onze gemeente.


Een fijn voorjaar toegewenst allemaal!


Chantal Broekhuis, wethouder Utrechtse Heuvelrug