Afbeelding
Pixabay

Overbergers zien windmolens niet zitten

26 april 2021 om 14:59

Gemeente gaat
in gesprek met
omwonenden

OVERBERG Inwoners van Overberg houden hun hart vast voor de mogelijke komst van windmolens naar hun dorp. Samen met omwonenden uit Renswoude en Veenendaal West hebben ze zich verenigd in de stichting Duurzaam en Leefbaar. In een brief aan de gemeenteraad spreekt die actiegroep zich uit tegen Overberg als zogenoemde zoeklocatie voor windmolens.


Michiel Schaaij

De actievoerders vrezen ,,een stapeling” van enorme, industriële windturbines in en rondom Overberg. Ze wijzen de Heuvelrugpolitiek erop, dat de buurregio’s Food Valley en Amersfoort nadenken over windmolens op de Emmikhuizerberg in Renswoude en in Woudenberg. Inwoners zeggen zich over de plannen te verbazen.


WINDSTIL Volgens de briefschrijvers is hun regio het meest windstille gebied van Nederland en zou de plaatsing van windmolens helemaal geen optie dienen te zijn. Ze maken zich zorgen over geluidsoverlast en de slagschaduw van de 240 meter hoge gevaartes. Die dreigen bovendien veel te dicht bij hun woningen te komen, zeggen ze. Vanwege gezondheidsrisico’s zouden er volgens Europese normen binnen een straal van tien maal de ashoogte van de windmolens geen woningen mogen staan. En dat is in de plannen niet het geval. Dorpsbewoners vrezen ook voor horizonvervuiling, aantasting van de landschappelijke waarden en waardevermindering van hun huizen. Ruim vijfduizend verontruste mensen hebben inmiddels een petitie ondertekend.


De actiegroep concludeert daaruit, dat er onder de direct omwonenden in Overberg, Renswoude en Veenendaal West geen enkel draagvlak is voor windturbines. Woordvoerder Gerard Oostermeijer van Duurzaam en Leefbaar zei eerder al, dat alternatieve vormen van duurzame energieopwekking voldoende opleveren, om in de energiebehoefte van het dorp te kunnen voorzien.


EXTRA TIJD Overigens heeft het Heuvelrugcollege extra tijd uitgetrokken om omwonenden ,,alsnog de kans te geven om mee te denken”. Dat schrijft burgemeester Frits Naafs in antwoord op schriftelijke vragen van raadslid Anouk Haaxma (BVHlokaal). Tijdens deze ,,extra participatieronde” wil het college de zorgen van inwoners horen en vragen beantwoorden. Verder mogen omwonenden hun zegje doen over randvoorwaarden en criteria. Het college wil bovendien praten over zogenaamde financiële participatie en weten waaraan inwoners de eventuele opbrengsten van de windmolens zouden willen besteden. In september moet de gemeenteraad dan de knoop doorhakken over de zoeklocaties.